Bont voor Dieren

31 januari 2022 – Dolce & Gabbana heeft besloten nog dit jaar te stoppen met het gebruik van bont. Een grote mijlpaal in onze strijd tegen de bontindustrie. Italië heeft een voortrekkersrol op het gebied van mode. Vorige week heeft ook Moncler aangegeven bont te weren uit de collecties. 

Italië is lange tijd een invloedrijk modeland geweest en het neemt steeds meer stappen naar een toekomst zonder bont. Eind 2021 besloot het land nog om de tien resterende nertsenfokkerijen te sluiten en de bontfokkerijen permanent te verbieden. Naast Dolce & Gabbana kondigde het Italiaanse merk Moncler vorige week een soortgelijk bontverbod aan. Andere merken als Armani, Prada, Versace, Valentino en Gucci hadden eerder al besloten om bontvrij te gaan.

Dolce & Gabbana zal samenwerken met bontwerkers om over te stappen op milieuvriendelijk nepbont als reactie op de veranderende smaak van de consument.

Lijden voor mode
Of bont nu afkomstig is van een dier dat op een bontfokkerij is grootgebracht of van een dier dat gevangen is in de natuur, in beide gevallen is sprake van immens lijden. De meeste dieren die voor de bontindustrie worden gebruikt, brengen hun hele leven door in krappe kooien, waar ze dwangmatig heen en weer lopen, aan de tralies knagen en zichzelf verminken. Anderen zitten gevangen in vallen met stalen haken, die dichtslaan op hun poten, vaak tot op het bot toe snijdend. Dit veroorzaakt veel bloedverlies en ondragelijke pijn. Sommigen proberen hun eigen poten eraf te kauwen om te ontsnappen. Als gevangen dieren niet sterven door bloedverlies, infecties of aanvallen van andere dieren dan wurgen, schieten of stampen jagers ze uiteindelijk dood.

Bontvrije beweging
De bontvrije beweging wordt steeds sterker. Naast individuele merken die bontvrij gaan, zetten ook steeds meer steden en landen bontverboden om in wetgeving. Vorig jaar was Israël het eerste land dat de verkoop van bont verbood. In de Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren bontverboden uitgevaardigd in San Francisco, West Hollywood en Los Angeles. In 2019 werd Californië de eerste staat in het land die de verkoop van bont en het vangen van dieren voor bont verbood.

Elke dag komen we een stap dichterbij onze droom: een bontvrije wereld.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.