Bont voor Dieren

24 augustus 2023 – Er verschijnen regelmatig opmerkelijke advertenties in lokale kranten waarbij ‘goud- en bontinkoop’ wordt aangeboden. Meerdere personen die vanuit Duitsland lijken te werken, nodigen mensen die bont willen verkopen uit bij verschillende hotels en zalencentra in Nederland. 

We ontvangen verschillende meldingen van onze achterban over de inkoop van bont en de politie is het ook niet ontgaan. ”We hebben deze handelaren uitgelegd dat zij ingeschreven moeten staan bij het opkopersregister en daar ook de goederen moeten registreren”, aldus een woordvoerster van de gemeente Tilburg. De registratie en een verkoopvergunning zijn bedoeld om heling van diefstalgevoelige goederen tegen te gaan.

De opkopers trekken het hele land door. Hoteleigenaren zijn vaak niet op de hoogte van wat er zich afspeelt in de gehuurde zalen. Wanneer wij weten van de handel, benaderen we de horecagelegenheid. Zo zijn al meerdere inkoopacties niet doorgegaan, omdat de horecamedewerkers niet gediend bleken van dit soort handel. Een van de mannen, Conrad Kelz, komt uit Keulen. Hij zegt dat er in Nederland nog veel bontjassen op zolder liggen die niet meer gebruikt worden en dat mensen die er vanaf willen ze op bepaalde dagen in enkele hotels kunnen komen verkopen. Het bont verkoopt hij onder andere door aan een handelaar in Oostenrijk.

Buiten het feit dat de inkoop in een aantal gevallen mogelijk niet legaal is, willen we niet dat bont opnieuw in de handel komt. Heb je nog een bontjas in huis liggen, doneer deze dan aan Bont voor Dieren. Dit kan via Lush, diverse kringkoopwinkels of direct op het kantoor in Amsterdam. We gebruiken het bruikbare bont voor educatieve doeleinden. Zie je een advertentie over de bontinkoop, benader dan direct de betreffende horecagelegenheid en geef het meteen aan ons door! Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze handelaren helemaal nergens meer terecht kunnen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.