Ga naar de inhoud

nerts|nerts verzekeringswijzer

Samen met de Eerlijke Verzekeringswijzer heeft Bont voor Dieren begin 2016 een onderzoek naar investeringen van verzekeraars in de bontindustrie en exotisch leer gepresenteerd. Wat blijkt? De tien grootste levensverzekeringsmaatschappijen in Nederland investeren samen voor 1 miljard euro in zes modehuizen die bont en krokodillen- en slangenleer verwerken in kleding, tassen en schoenen. In Europa worden nertsen vergast en wasbeerhonden en vossen gedood door middel van anale elektrocutie. Buiten Europa worden wilde dieren met wildklemmen gevangen, doodgeslagen en daarna gevild. Voor de productie van exotisch leer worden reptielen levend gevild, pythons verdronken en bij krokodillen worden ruggenwervels gebroken om ze lam te leggen. Het volledige rapport is hier na te lezen. Een Nederlandse samenvatting is ook beschikbaar.

Bont voor Dieren roept iedereen op om de eigen verzekering te checken op het investeringsgedrag. Draag jij als consument onbedoeld bij aan ernstig dierenleed? Het overgrote deel van de investeringen door verzekeraars wordt gedaan in de modehuizen Louis Vuitton, Burberry en Kering. Toonaangevende bontmerken waar we in internationaal verband actie tegen voeren. Maar de werkelijke macht ligt bij de consument, want als consumenten gewoonweg geen bont meer kopen en onze verzekeringsmaatschappij vragen te stoppen met investeren droogt de markt vanzelf op.

Hoe scoort jouw bank of jouw verzekering? Niet goed? Tijd om te veranderen! Mensen die hun zorgen over de investeringen in dierenleed aan hun verzekeraar kenbaar willen maken, kunnen dit doen via de website van de Eerlijke Verzekeringswijzer en daarmee de oproep kracht bijzetten.

Reactie Verbond van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars stelde in een reactie dat duurzaamheid voor verzekeraars een belangrijke rol speelt bij het beheren en beleggen van honderden miljarden euro’s aan vermogen. “Verzekeraars laten als het gaat om duurzame investeringen al jaren een stijgende lijn zien. Dat wijzen onderzoeken van de Eerlijke Verzekeringswijzer en de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) ook uit”, meent de koepelorganisatie.
Het Verbond van Verzekeraars benadrukt dat verzekeraars die deelnemen aan het Keurmerk Klantgericht Verzekeren verplicht zijn over hun beleggingsbeleid te publiceren. Alle genoemde verzekeraars, behalve Legal & General, hebben dit keurmerk. Maar helaas werd ons ook medegedeeld dat in het deelonderzoek naar de niche bont en leer, het al dan niet te investeren in modehuizen een individuele afweging is van maatschappijen in verband met de overgangsmaatregel van het nertsen fokverbod tot 2024. Als consument kunt u invloed uitoefenen en uw betreffende verzekeraar wijzen op het belang om bont en exotisch leer te weren uit hun investeringspakket via de website van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Het praktijkonderzoek Bont en Exotisch Leer is uitgevoerd in opdracht van de Eerlijke Verzekeringswijzer, in samenwerking met Bont voor Dieren op initiatief van de Dierenbescherming, door onderzoeksbureau Profundo.