Bont voor Dieren

19 februari 2021 – Alle nertsenfokkerijen vormen een risico voor COVID-19 uitbraken en moeten strikt worden gecontroleerd. Dat staat in het vandaag gepubliceerde rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Bont voor Dieren, vragen aandacht voor deze conclusie.

Het rapport is uitgebracht aan de vooravond van het nieuwe fokseizoen. In regio’s met veel nertsenfokkerijen bestaat het risico dat het virus zich van de ene fokkerij naar de andere zal verspreiden. De EFSA adviseert de lidstaten daarom niet alleen passieve, maar ook actieve monitoringsystemen te implementeren. De maatregelen moeten bestaan uit het regelmatig testen van alle mensen die in contact komen met nertsen, het testen van dode of zieke dieren, het testen van wilde marterachtigen die in de buurt van de pelsdierfokkerijen zijn gevangen, en analyse om de oorsprong van uitbraken op te sporen en mogelijke virale mutaties te ontdekken.

Al eerder deze maand publiceerden de dierenwelzijnsorganisaties Vier Poten, Humane Society International/Europe, Eurogroup for Animals en Fur Free Alliance (waar Bont voor Dieren onderdeel van is) een wetenschappelijke verklaring over de risico’s voor de volksgezondheid die samenhangen met SARS-CoV-2 en intensieve nertsenhouderij. Ook Bont voor Dieren heeft hier herhaaldelijk aandacht aan besteed.

“De enige manier om de EU-burgers veilig te houden, is door de nertsenhouderij onmiddellijk stop te zetten in de lidstaten waar deze wrede praktijk nog legaal is voordat het broedseizoen begint”, aldus Joh Vinding, voorzitter van de Fur Free Alliance. “Als dit niet gebeurt, zal de huidige nertsenpopulatie in mei vervijfvoudigen. Hoewel momenteel alleen de fokdieren aanwezig zijn, zijn er nog steeds COVID-19-uitbraken op nertsenfokkerijen in Spanje en Polen. Als de nertsenpopulatie mag groeien en alle kooien op de pelsdierfokkerijen gevuld zijn, zal het risico op overdracht van ziekten waarschijnlijk ook toenemen. Het afgelopen jaar heeft aangetoond dat, ongeacht alle monitoring- en bioveiligheidsprotocollen, het SARS-CoV-2-virus zich ongecontroleerd kan verspreiden onder nertsenpopulaties. Op het moment van deze wereldwijde gezondheidscrisis moeten dergelijke risico’s volledig worden uitgesloten. “

Ondanks dat wij vinden dat de pelsdierhouderij in de hele Europese Unie permanent moet worden verboden wegens dierenwelzijnsproblemen en de risico’s voor de volksgezondheid, roepen wij de Europese Commissie op om in de tussentijd alle lidstaten te verzoeken hun nertsenfokkerijen en de handel in nertsenpelzen onmiddellijk te stoppen. Carola Schouten heeft toegezegd zich in Europa hard te maken voor een nertsenfokverbod.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.