Ga naar de inhoud

Einde bontfokkerij Zweden in zicht

14 september 2023 – De Zweedse regering heeft vandaag bekendgemaakt hoe zij de toekomst van nertsenfokkerijen zien. De aankondiging mankeert het begin van het einde van de pelsdierhouderij in Zweden. 

In een voorstel voor de nieuwe begrotingswet stellen de regeringspartijen voor om 15 miljoen euro uit te trekken voor de ontmanteling van Zweedse nertsenfokkerijen in 2024 en 2025. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de herziening van de dierenwelzijnswetgeving om te onderzoeken of de gehele pelsdierhouderij verboden kan worden. In de begrotingsmotie stelt het kabinet voor om vanaf 2024 financiële steun te bieden om de ondernemers te ondersteunen die vrijwillig stoppen met hun nertsenfokkerij. Het is de bedoeling dat de steun aan ondernemingen wordt uitgekeerd nadat de sluiting in de loop van de periode is voltooid.

In Zweden is het fokken van vossen en chinchilla’s verboden, alleen nertsenfokkerijen zijn op dit moment nog toegestaan. Er zijn op dit moment nog 20 fokkerijen actief, waar 200.000 nertsen worden gehouden.

Het vooruitzicht van een mogelijk verbod op EU-niveau, samen met het feit dat 20 EU-lidstaten al stelling hebben genomen tegen de pelsdierhouderij, worden genoemd als de reden achter de aankondiging van de regering van vandaag.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben in België een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie,