Bont voor Dieren

25 juni 2021- Samen met onze internationale zusterorganisaties van Fur Free Alliance en Eurogroup for Animals roepen wij de Europese Unie op alle bontfokkerijen in Europa per direct te sluiten. Bont is niet alleen wreed en onnodig, maar de industrie blijkt zoals bekend ook grote gevaren mee te brengen voor de gezondheid van de mens.

Nederland en Oostenrijk zullen tijdens de Europese Landbouw- en Visserijraad van 28 en 29 juni pleitten voor een permanent einde van de pelsdierhouderij in Europa. Mogelijk sluiten nog meer landen tijdens de vergadering van Europese landbouwministers aan bij dit pleidooi. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De minister geeft hiermee gehoor aan twee aangenomen moties van Frank Futselaar (SP) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). De motie van Futselaar verzocht de regering een import- en verkoopverbod op bont in Europees verband in te stellen. Die van Ouwehand alleen een importverbod.

 

Volgens Schouten is een import- en verkoopverbod niet realiseerbaar zolang in Europese landen nog een commerciële pelsdierhouderij is toegestaan. ‘Met name Oostenrijk bleek een gelijkgezinde EU-lidstaat’, schrijft ze. ‘Daarom is besloten om de notitie samen in te brengen. De andere EU-lidstaten worden actief benaderd om te horen of zij dit document willen steunen.’

In de notitie roepen de ondertekenende landen de Europese Commissie op actie te ondernemen om de bontfokkerij in de Europese Unie permanent te beëindigen. Redenen die worden aangevoerd zijn dierenwelzijn, ethiek en risico’s voor de volks- en diergezondheid. ‘Van nertsen en wasbeerhonden is aangetoond dat ze vatbaar zijn voor besmettingen met SARSCoV-2, waardoor de urgentie van de discussie over de pelsdierhouderij in Europa is toegenomen. De Nederlandse inzet is gericht op de beëindiging van de pelsdierhouderij in de EU als geheel’, geeft Schouten aan.

Teken onze gezamenlijke petitie voor een eind aan de bontindustrie via bontvoordieren.nl/campagnes/wereldwijde-petitie-maak-een-einde-aan-de-dodelijke-bonthandel/


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.