Finland doodt pelsdieren met vogelgriep

20 juli 2023 – Bij vijf Finse fokkerijen werd eerder deze week vogelgriep aangetroffen bij poolvossen en nertsen. Nu is besloten om alle dieren te ‘ruimen’ op de bontfokkerijen waar besmettingen zijn geconstateerd. Finland is een van de grootste bontproducenten in Europa.

De voorbereidingen voor de eerste ruimingen zijn inmiddels in gang gezet, meldt de Finse voedselautoriteit FFA. Besmettingen met de vogelgriepvariant H5N1 zijn vastgesteld bij vijf bontfokkerijen. Bij één bedrijf gaat het om nertsen en bij anderen om poolvossen. Rondom de fokkerijen zijn eerder kokmeeuwen gezien die getroffen waren door vogelgriep.

Volgens een woordvoerder van de Fur Free Alliance zijn er intussen nog een tiental andere fokkerijen verdacht, waarbij nog gewacht moet worden op de laboratoriumuitslagen. De Finse voedselautoriteit verwacht dat het aantal bedrijven met besmettingen nog verder zal stijgen, maar durft nog geen inschatting te maken. Finland telt zo’n 700 bontfokkerijen.

Onder leiding van Nederland en Oostenrijk pleitte een meerderheid van Europese lidstaten kortgeleden nog voor een totaalverbod op de bontfokkerij en bonthandel in de Europese Unie. Maar in grote bont producerende landen als Finland, Litouwen en Griekenland is het draagvlak voor deze sector nog groot, wegens economische belangen. Naast ethische en dierenwelzijnsredenen, zal ook het mogelijke risico voor de menselijke gezondheid moeten worden meegewogen bij de beslissing tot een totaalverbod.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

3 mei 2024 - Wordt de volgende wereldwijde pandemie veroorzaakt door de bontindustrie? Wetenschappers maken zich ernstige zorgen over de mogelijke verspreiding van zoönotische ziekten door het grote aantal bontfokkerijen
2 mei 2024 - Om aandacht te vestigen op de Europese verkiezingen en om iedereen te overtuigen om op partijen te stemmen die voor een bontvrij Europa zijn, organiseren we
1 mei 2024 - Alix the Label is nu Fur Free Retailer! Het Nederlandse modemerk sluit aan bij de gestaag groeiende lijst van designers en winkelketens die zich officieel uitspreken