Bont voor Dieren

28 oktober 2019 – Recent vond de halfjaarlijkse bijeenkomst van de Fur Free Alliance plaats in Kiev, Oekraïne. Deze keer met een bijzonder tintje: een actie voor het gebouw van het Verchovna Rada, het Oekraïense parlement.

De Fur Free Alliance is een samenwerkingsverband van dierenbeschermingsorganisaties wereldwijd die zich samen sterk maken om een einde te maken aan de verkoop en productie van bont. Deze keer hebben onze Oekraïense vrienden van UAnimals de conferentie verzorgd in hun woonplaats Kiev.

Tijdens de vergaderingen werd extra aandacht besteed aan de schadelijke milieu effecten van de bontproductie en de overlast van de fokkerijen voor buurtbewoners en de natuurlijke omgeving.

Meer dan vijftien landen waaronder Nederland, Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen de Verenigde Staten deden aansluitend mee aan een actie voor het Verchovna Rada, het Oekraïense parlement. Hier werd een petitie met handtekeningen aangeboden aan de president, het kabinet en het parlement. Middels deze petitie werd opgeroepen om een bontfokverbod in te voeren in het land. Dit was een van de uitgangspunten van de Nationale Oekraïense Mars voor Dieren die dit jaar nog in 24 steden plaatsvond en waar alleen al in Kiev meer dan 6000 mensen hebben meegedaan.

“We zijn ervan overtuigd dat Oekraïne één van de volgende landen moet zijn dat de menselijke stap moet zetten om bontproductie te verbieden. En we zijn dankbaar dat we internationale steun hebben, “aldus UAnimals coördinator Olga Chevganiuk.

Natalie Wanga van Bont voor Dieren:“ Al vijftien Europese landen hebben wetten aangenomen om bontproductie in hun land te beëindigen en er zullen nog meer volgen. Naast ondragelijk dierenleed voor een luxeproduct zijn consumenten steeds meer bewust van de ernstige milieu- en zelfs gezondheidsrisico’s die productie en het dragen van bont met zich meebrengen. Als Alliantie steunen we elkaar niet alleen met acties maar ook met advies en het uitwisselen van informatie en ervaring. Zo komen we een stap dichter bij ons gezamenlijke doel: een bontvrije wereld.”

Bont voor Dieren is bestuurslid en de enige Nederlandse vertegenwoordiging in de Fur Free Alliance.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.