Bont voor Dieren

12 maart 2019 – Doe mee en teken vandaag nog de petitie om de Europese Commissie te overtuigen nertsen niet op te nemen in het Europese dierenzijnscentrum. Bont voor Dieren en de lidorganisaties van de Eurogroup for Animals zamelen handtekeningen in. Er is geen enkele welzijnsmaatregel die het houden van nertsen in kleine kooien kan legitimeren. Het dierenwelzijnscentrum zou wat Bont voor Dieren betreft de weg kunnen vrijmaken voor een wirwar aan keurmerken en welzijnsstandaarden binnen een sector die wat Bont voor Dieren betreft al lang verboden had moeten zijn in Europa.

Stel je voor hoe het moet zijn om je hele leven door te brengen in een kleine draadgazen kooi. Geboren in een ruimte die zo groot is als een fractie van het gebied waar je in zou leven als je in de vrije natuur geboren was en waarin je blijft zitten totdat je wordt gedood. Je bent altijd omringd door soortgenoten die lawaai maken en geuren uitscheiden. En dat terwijl je in de vrije natuur soortgenoten zoveel mogelijk zou ontwijken. Je staat onder constante stress totdat je leven wordt beëindigd. En dat allemaal om te eindigen als bontaccessoire.

Maar liefst acht Europese lidstaten hebben de bontfokkerijen volledig verboden en verschillende anderen overwegen een soortgelijke stap. De meeste Europeanen zijn tegen de bontindustrie. Toch heeft de Europese Commissie in november aangekondigd een dierenwelzijnscentrum op te richten, dat over het welzijn van pluimvee en konijnen zal gaan maar dat zich ook op dieren in de bontindustrie zal richten.

Femke Zandberg, campaigner Bont voor Dieren: “Het idee dat er welzijnsregels kunnen worden toegepast op duidelijk ongedomesticeerde dieren is absurd. Vossen en nertsen zouden helemaal niet in gevangenschap gehouden moeten worden. Er zijn geen dierenwelzijnsmaatregelen die genomen kunnen worden, waardoor er in gevangenschap voldaan kan worden aan de natuurlijke behoeftes van deze dieren. Een gezamenlijk gelanceerde petitie heeft dan ook tot doel ten minste 500.000 handtekeningen te verzamelen om te protesteren tegen de plannen van de Commissie.”

Europese dierenwelzijnscentra – de eerste werd in 2018 aangewezen en heeft betrekking op het welzijn van varkens – bieden technische ondersteuning aan Europese landen bij het uitvoeren van officiële controles op dierenwelzijn. Ze bieden met name wetenschappelijke en technische expertise en ontwikkelen methoden om welzijnsnormen te beoordelen of te verbeteren.

Voor landbouwhuisdieren is een referentiecentrum goed nieuws, maar voor wilde dieren die niet in kooien gehouden zouden moeten worden, dient het enkel als een goedkeuringsstempel voor de voortzetting van een wrede en onnodige industrie.

Bont voor Dieren heeft samen met de Dierenbescherming in december 2018 de minister van landbouw, Carola Schouten verzocht te voorkomen dat het dierenwelzijnscentrum voor nertsen er zou komen. Dat verzoek heeft ze naast zich neergelegd en ze heeft in Brussel aar steun uitgesproken voor het centrum. Daarom is het extra belangrijk om nú in actie te komen en de petitie tekenen!

Dit centrum dat verantwoordelijk is voor het verbeteren van de technische en wetenschappelijke kennis en om medewerkers in deze sector bij te staan, zal enkel de bontindustrie legitimeren. De Waalse minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio vindt dat er geen enkele reden is om tijd en middelen te investeren in het verbeteren van deze industrie waarvan het doel volledig nutteloos is.

Veel Europese lidstaten hebben grote vooruitgang geboekt door het verbieden van de bontproductie. Dit wordt door een meerderheid van de inwoners volledig ondersteund. Het nieuws van de Europese Commissie staat hier haaks op, daarom moeten we ervoor zorgen dat dit niet leidt tot een stap achteruit.

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.