Giftige bontkraag door EU van de markt gehaald

Terughaalverzoek Europese Unie

Het terughaalverzoek van de Europese Unie

De Europese Unie haalt alle Blumarine babyjassen met bontkragen per direct van de Europese markt. Aanleiding is een onderzoek dat onze Italiaanse partnerorganisatie LAV uitvoerde naar gif in bontkragen. De kragen zijn zó giftig, dat ze vanwege het gevaar voor de volksgezondheid teruggeroepen worden uit de winkels. Bont voor Dieren heeft de Nederlandse regering gevraagd de giftige kinderjassen die ze eerder onderzocht uit de winkels te verwijderen, tot nu toe zonder resultaat.

LAV heeft naar aanleiding van haar onderzoek naar gif in bontkragen de Italiaanse regering op de hoogte gebracht. Verschillende kledingmerken, waaronder Blumarine, Woolrich en Dolce & Gabbana, bleken kinderjassen in hun assortiment te hebben die giftige stoffen bevatten die kankerverwekkend of hormoonverstorend kunnen werken.

Italië heeft daarop adequaat gereageerd en de betreffende jassen uit de winkels laten halen. Daarnaast heeft Italië ook, via de zogenaamde Rapex procedure, bij de EU aangegeven dat dit een gevaarlijk product betreft en het product van de markt gehaald moet worden. De Europese autoriteiten hebben er geen gras over laten groeien en Blumarine baby bontkragen vormen straks geen gevaar meer voor de gezondheid van Europese kinderen.

Bont voor Dieren heeft een vergelijkbaar onderzoek laten verrichten naar zes kinderbontkragen die te koop zijn in Nederlandse winkels. De schokkende resultaten waren aanleiding voor kamervragen en een debat in de Tweede Kamer, maar Nederland heeft nog geen actie ondernomen en de bontkragen van kledingmerken als Airforce en Canada Goose zijn hier dus nog te koop.

Europa heeft de betreffende Blumarine babyjas uit de EU gehaald, maar andere giftige bontkragen liggen nog in de winkels, ook hier in Nederland. Wil je zeker weten dat je kind geen schadelijke bontkraag draagt? Koop geen bont!

Pinterest