Nederland is vrij van de nertsenfokkerij!

27 augustus 2020 – Een bitterzoete overwinning voor de nertsen! Vanaf het voorjaar 2021 moeten alle nertsenfokkerijen in Nederland stoppen. In de praktijk betekent dit dat de fokkers geen nieuwe dieren meer houden vanaf november 2020. De vervroegde beëindiging van de nertsenhouderij is het gevolg van de uitbraak van het coronavirus op veel bedrijven. De overgebleven nertsenfokkerijen worden niet geruimd, maar uitgekocht. 

Het Outbreak Management Team Zoönosen stelt dat, ondanks het beperkte risico voor de volksgezondheid op dit moment, het gewenst is om verspreiding van het coronavirus binnen de nertsenhouderij te stoppen. Het is onwenselijk dat het virus blijft circuleren op nertsenbedrijven aangezien het risico bestaat dat dit op langere termijn leidt tot besmettingen – via medewerkers – van mensen buiten de nertsenhouderij. Het OMT-Z adviseert daarom een verplichte stoppersregeling voor de nertsenhouderij. Het kabinet neemt dit advies over. Het al geplande verbod is daarmee drie naar voren gehaald. Na de pelsperiode, die begint in november, mogen de fokkers geen nieuwe dieren meer in hun kooien houden.

De afgelopen tijd zijn 41 bedrijven getroffen door het virus. Daar zijn de nertsen allemaal geruimd. Het Outbreak Management team is bang dat op de getroffen fokkerijen virusreservoirs ontstaan, waardoor steeds meer mensen besmet raken. Het is niet de bedoeling dat nu alle resterende bedrijven preventief worden geruimd, het gevaar voor de volksgezondheid is daarvoor niet groot genoeg.

Directeur Bont voor Dieren: “We zijn enorm opgetogen over het feit dat er drie jaar eerder dan gepland een einde komt aan deze bedrijfstak in Nederland. Tot 2024 zouden er nog meer dan 12 miljoen nertsen geboren en gedood gaan worden voor hun vacht. Deze nertsen wordt nu een ellendig leven en een nare dood bespaard. Over de kosten die ermee gemoeid gaan, is het laatste woord nog niet gezegd. Een compensatie begrijpen we, maar het heeft nu de schijn dat de nertsenhouders er relatief goed vanaf komen in vergelijking met andere bedrijfstakken die lijden onder de coronacrisis. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn”.

Minister Schouten scherpt de komende maanden de coronamaatregelen op de fokkerijen aan. Ook stelt zij een onderzoek in naar de naleving van de coronaregels door de sector.

De overgebleven nertsenhouderijen worden uitgekocht. Volgens Haagse bronnen trekt het kabinet maximaal 180 miljoen uit voor een verplichte stoppersregeling. Dit is enorm veel geld over de rug van de dieren.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

3 mei 2024 - Wordt de volgende wereldwijde pandemie veroorzaakt door de bontindustrie? Wetenschappers maken zich ernstige zorgen over de mogelijke verspreiding van zoönotische ziekten door het grote aantal bontfokkerijen
2 mei 2024 - Om aandacht te vestigen op de Europese verkiezingen en om iedereen te overtuigen om op partijen te stemmen die voor een bontvrij Europa zijn, organiseren we
1 mei 2024 - Alix the Label is nu Fur Free Retailer! Het Nederlandse modemerk sluit aan bij de gestaag groeiende lijst van designers en winkelketens die zich officieel uitspreken