Imitatiebont

Imitatiebont wordt vaak als alternatief aangedragen voor dierlijk bont, maar is dat wel zoveel beter? Bont is zeker geen duurzaam product. Voor een groot aantal milieueffecten blijkt dat dierlijk bont zelfs meer dan 10 keer schadelijker is.

Samen met LAV en GAIA hebben we het onderzoek laten doen naar imitatiebont.  Met het onderzoek door onderzoeksbureau CE Delft: Natural Mink Fur and Faux Fur Products, an environmental comparison, hebben we aan kunnen tonen dat als mensen dan toch bont wil dragen, het beter is te kiezen voor de veel minder schadelijke imitatievariant.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat dierlijk bont minstens driemaal schadelijker is voor het milieu dan imitatiebont. Voor een groot aantal milieueffecten blijkt dat dierlijk bont zelfs meer dan 10 keer schadelijker is. Bont is dus zéker geen duurzaam product.

In het onderzoek werden verschillende artikelen met elkaar vergeleken: een imitatiebontjas met een dierlijk bontjas en een imitatiebontkraag met een dierlijke bontkraag. Om discussie over de mogelijke aannames en randvoorwaarden voor te zijn werd door CE Delft het meest behoudende scenario voor bont en het meest vergaande scenario voor imitatiebont gekozen. Zelfs met deze uiterste scenario’s waren de verschillen aanzienlijk met betrekking tot de impact op het milieu.

Dierlijke bontkragen hebben voor alle 18 onderzochte milieueffecten een slechter resultaat dan imitatiebontkragen, vaak dus wel tot meer dan 10 keer slechter. Door de bontindustrie wordt vaak gesteld dat bontjassen veel langer meegaan dan imitatiebontjassen: een aanname van de bontindustrie is dat ze vijf keer langer meegaan en daarom de bontjas duurzamer is dan de imitatiebontjas. Als alle milieueffect worden gewogen naar schade tot één milieu score, dan blijkt deze stelling niet houdbaar. Zelfs met het meest vergaande scenario voor bont komen de vijf imitatiebontjassen beter uit de bus.

Delen via:

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

Nertsenbont

Vos

Wasbeerhond