Ga naar de inhoud

Poolse parlement voor fokverbod

20 juni 2024 – Parlementslid Malgorzata Tracz heeft haar wetsvoorstel voor een verbod op het fokken van dieren voor bont ingediend bij de voorzitter van het Lagerhuis. Meer dan 120 prominente politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter zelf.

Het wetsvoorstel heeft als doel een verbod op de bouw van nieuwe bontfokkerijen vanaf 2025, de volledige afschaffing van het fokken vanaf 2029, compensatie voor fokkers en ontslagvergoedingen voor hun medewerkers. Het wetsvoorstel geniet sterke partijoverschrijdende steun. Het voorstel zal nu de volgende stappen in het proces doorlopen en ter kennisgeving worden voorgelegd aan de Europese Commissie.

Marta Korzeniak van de Poolse dierenbeschermingsorganisatie Otwarte Klatki: “We rekenen erop dat Speaker Holownia snel actie onderneemt. We weten dat het lot van dieren hem niet onverschillig laat. Hij heeft herhaaldelijk publiekelijk zijn steun uitgesproken voor het verbod op de pelsdierfokkerij en nu heeft hij het wetsvoorstel ondertekend, dus we hopen dat de wetgeving zo snel mogelijk doorgaat.”

Dierenvrienden van Otwarte Klatki en stichting Viva! benadrukken dat het verbod overweldigende publieke steun krijgt. Uit een onderzoek uit 2023 blijkt dat 66,1% van de respondenten vindt dat het fokken en doden van dieren voor bont in Polen niet zou moeten worden toegestaan. In 20 Europese landen is het fokken van dieren voor bont al verboden, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Noorwegen, Tsjechië, Litouwen, Letland, Slowakije, Italië en Ierland. Meer landen, zoals Zweden en Roemenië, overwegen een verbod op korte termijn.

Momenteel worden 3,5 miljoen dieren gefokt op de circa 350 pelsdierfokkerijen in Polen. Dit zijn voornamelijk nertsenfokkerijen, die grotendeels in handen zijn van een kleine groep fokkers, waaronder de Nederlandse familie Van Ansem en de familie Wojcik. De bontindustrie in Polen verkeert al jaren in een crisis: meer dan 60% van de Poolse fokkerijen zijn sinds 2018 gesloten.

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben in België een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie,
6 juni 2024 - Vandaag kun jij het verschil maken door te stemmen op een partij die zich inzet tegen dierenleed in de bontindustrie. Stem op een kandidaat die dierenwelzijn