Bont voor Dieren

Zaterdag 2 oktober hielden Bont voor Dieren en Animal Rights een lawaaiactie voor de deur van bontverkoper Skihut. De wintersportwinkel in Scheveningen blijft willens en wetens bont verkopen, terwijl grote modemerken op hoog tempo bont juist uit hun collecties bannen. 

Zeker vijftig dierenliefhebbers hadden zich verzameld op het parkeerterrein tegenover de winkel. Zij scandeerden twee uur lang leuzen als ‘Stop de martelmode, weg met bont’ en ‘Wat willen wij, Skihut bontvrij’. Onder protest van Skihut parkeerden we onze enorme Bontblocker recht voor hun deur. Op de bus was met grote letters ‘Waarschuwing! Etalage met martelmode!’ te lezen. Hierdoor wisten voorbijgangers en bezoekers van de winkel direct dat de winkel volhangt met bont. Medewerkers van Bont voor Dieren gingen met het publiek in gesprek om voorlichting te geven over het leed achter de bontindustrie. Met succes, want er waren bezoekers die dankzij ons luide protest besloten hun jas met bontkraag weer terug te brengen.


Skihut verkoopt leugens aan consument

Skihut liegt zijn klanten keihard voor. Op undercoverbeelden van Bont voor Dieren en Animal Rights beweren verkopers onder andere dat bont een restproduct is en dat zogenoemd ‘knuffelbont’ afkomstig is van dieren die vrolijk buiten leven. Op de beelden zie je dat de winkel volhangt met bontkragen. Wij zijn geschokt dat consumenten zo in de maling worden genomen.

Dat de wintersportwinkel dierenleed verkoopt weten ze al jaren. Begin 2019 stonden wij al met onze Bontblocker voor de deur om aandacht te vragen voor het leed in de bontindustrie. Ook hebben we recentelijk tevergeefs contact gezocht met Skihut om in gesprek te gaan over de overstap naar een bontvrij beleid. Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “Het is onmogelijk dat Skihut in al zijn eigen leugens gelooft. Maar het is vooral te absurd voor woorden dat deze onwaarheden aan consumenten worden verteld, die vervolgens met ‘een beter gevoel’ toch een jas met bont aanschaffen. Als zij de waarheid zouden horen, zouden ze per direct de winkel verlaten.”

Bontmerken die door Skihut worden verkocht zijn onder andere Parajumpers, Nobis en Sportalm. Ook het wereldwijd bekende merk Canada Goose wordt door de winkel aangeboden, maar dat merk heeft onlangs besloten bont uit hun collectie te verbannen vanwege het immense dierenleed. Dit nieuws moet Skihut wel hebben bereikt, maar de winkel verkiest leugens boven de waarheid en houdt zo de bontindustrie in stand. Dat terwijl voor elke bontkraag een vos, wasbeerhond of konijn een hels leven in een smerige draadgazen kooi heeft gehad en daarna op brute wijze is gedood. Coyotes worden in het wild gevangen om te eindigen als bontkraag. Zij stappen met hun pootje in pijnlijke wildklemmen en proberen zich dagenlang tevergeefs los te wurmen. Uiteindelijk doden jagers de uitgeputte dieren. Zoveel dierenleed, alleen maar voor hun vacht.

Samen met Animal Rights roepen wij Skihut op om te stoppen met de verkoop van echt bont. Nederland heeft sinds 2021 geen bontindustrie meer, maar bont mag hier nog steeds worden ingevoerd en verkocht. Robert Molenaar, oprichter Animal Rights: “Het huidige beleid rondom bont is onlogisch en inconsequent. Er is een verbod op het fokken van dieren voor bont vanuit ethische overwegingen. Waarom laat de overheid toe dat winkels zoals Skihut echt bont verkopen?”

Voor deze campagne maken we gebruik van beelden van Joanne McArthur en Oikeutta eläimille