Bont voor Dieren

15 augustus 2019 – Vandaag heeft de rechter Bont voor Dieren en Animal Rights gelijk gegeven in de rechtszaak die zij aanspanden tegen Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De minister moet van de rechter binnen twee weken een beslissing gaan nemen over het openbaar maken van een overzicht van het aantal gehouden nertsen.

De uitspraak is een grote overwinning in deze langlopende kwestie. Al in 2015 hebben Bont voor Dieren en Animal Rights bij de NVWA om de meldingsformulieren met daarop het aantal gehouden nertsen gevraagd. Deze gegevens hebben wij nodig om illegale uitbreidingen van nertsenfokkers aan te pakken. Tot nu toe heeft de NVWA deze gegevens nooit aan ons vertrekt. Als sinds 2016 proberen wij via de rechter de minister te verplichten de gegevens met ons te delen.

De verwachting is dat de minister de gegevens aan ons zal verstrekken. Uit een uitspraak van de Raad van State eerder dit jaar is namelijk gebleken dat het aantal gehouden nertsen wordt gezien als milieu-informatie die betrekking heeft op emissies. Omdat dergelijke milieu-informatie niet geheim kan worden gehouden, moeten deze gegevens alsnog verstrekt worden.

Wanneer de minister niet binnen twee weken haar beslissing neemt kan zij een dwangsom verwachten. Het gaat het ministerie dan 250 euro per dag kosten voor elke dag dat de minister (na die twee weken) in gebreke blijft met een maximum van 25.000 euro.

Tot nu toe hebben deze rechtszaken de NVWA ,en dus onze overheid, al ruim 20.000 euro gekost aan proceskosten en dwangsommen.

Natalie Wanga, directeur Bont voor Dieren: “Onze eigen overheid lijkt hiermee met belastinggeld van de Nederlandse burger te smijten én  afschuwelijk dierenleed toe te staan. Bovendien houdt het ook nog deze onethische sector de hand boven het hoofd! Daarom is het belangrijk dat er nu een einde komt aan deze langlopende zaak!”


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.