Bont voor Dieren

1 november 2019 – Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal met de Europese Commissie in gesprek gaan over een import- en handelsverbod voor bont. Dit heeft zij toegezegd naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren.

In steeds meer Europese landen, waaronder Nederland, is er een verbod op het fokken en doden van dieren voor het bont. Desondanks is het wel toegestaan om het bont van deze dieren te importeren. Zo is er in Nederland al jaren een verbod op het houden van vossen voor hun vacht, maar in de winkels mogen jassen met een kraag van vossenbont gewoon verkocht worden. De overheid heeft tot nu toe altijd aangegeven dat een import- en handelsverbod van bont in Nederland niet haalbaar zou zijn door Europese handelsafspraken.

“Toch blijkt zo’n algeheel verbod wel mogelijk. Californië heeft onlangs al eerste staat in de VS de import en handel in bont verboden,” licht Natalie Wanga van Bont voor Dieren toe. “En in 2009 besloot de EU de import van zeehondenbont te stoppen omdat een meerderheid van de burgers tegen deze brute jacht is. Het verbod heeft sinds het in werking trad naar schatting het leven van 1,5 miljoen zeehonden gespaard. Canada voerde samen met Noorwegen, sinds de ingang van het verbod, juridische procedures om het Europese importverbod van de baan te krijgen. Toch besloot de Wereldhandsorganisatie (WTO) in 2014 het handelsverbod te handhaven omdat het dierenwelzijn belangrijker was.”

Maar nu Minister Schouten heeft aangegeven met de commissie in gesprek te gaan over een verbod is er nieuwe hoop.

“Er liggen voor Nederland kansen om voortrekker te worden van een Europees import- en handelsverbod. Hierdoor kunnen de levens van miljoenen onschuldige dieren gespaard worden!” volgens Wanga.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.