Bont voor Dieren

1 november 2019 – Als het aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ligt wordt het makkelijker om nertsenhouders die de fout in gaan te straffen. Ze wil het mogelijk maken om nertsenhouders bestuursrechtelijke sancties op te leggen.

Wanneer op dit moment een nertsenhouder de regels overtreedt, door bijvoorbeeld te veel nertsen te houden, kan deze persoon enkel strafrechtelijk vervolgd worden via het Openbaar Ministerie (OM). Schouten wil het mogelijk maken om zonder tussenkomst van het OM de nertsenhouders die in overtreding zijn, boetes en dwangsommen op te kunnen leggen. Haar voorstel ligt op dit moment bij de Eerste Kamer.

Natalie Wanga van Bont voor Dieren: “Dit voorstel betekent goed nieuws voor de nertsen. Wij dienen handhavingsverzoeken in bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) wanneer wij vermoeden dat een nertsenhouder de regels overtreedt. Vervolgens kan het nog een half jaar tot een jaar duren voordat het OM over gaat tot vervolging. Met dit voorstel zijn we bij overtredingen dan ook een stap dichterbij het sneller afbouwen van de bontindustrie in Nederland.”


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.