Bont voor Dieren

3 november 2020 – Vandaag is de motie voor het vervroegd stoppen van de nertsenfokkerij verworpen. Hierdoor blijft de einddatum van de bontfokkerij in Nederland maart 2021. Als de motie was aangenomen, dan hadden de nertsenfokkerijen uiterlijk 15 november gesloten moeten zijn.

De Partij voor de Dieren en GroenLinks hadden de motie voor het vervoegd stoppen van de nertsenfokkerij ingediend. Hierbij stelden zij dat de nertsenhouderijen reservoirs van corona zijn en dat geen enkele aanscherping van maatregelen heeft geleid tot minder besmette bedrijven. Inmiddels zijn er al 68 fokkerijen wegens coronabesmettingen gesloten. Ook in andere landen zoals Denemarken blijft het aantal besmettingen oplopen.

De ‘pelsperiode’ is op dit moment gaande. Op de overgebleven fokkerijen worden de nertsen vergast en ontdaan van hun vacht. Dit is het einde van de productiecyclus. Op 28 augustus is besloten dat alle fokkerijen in Nederland per maart 2021 gesloten moeten zijn. Aangezien er tussen november en maart geen pups geboren worden, zou het logisch zijn dat er vanaf november geen nertsen meer worden gehouden. Om deze reden is Tweede Kamer gevraagd om uiterlijk 15 november 2020 de fokkerijen definitief te sluiten en een punt te zetten achter deze barbaarse industrie. Door de volgende partijen voor deze motie gestemd: SP, Partij van de Arbeid, Krol, GroenLinks, Partij voor de Dieren, DENK, 50+, PVV en Van Kooten-Arissen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.