Nederlandse regering wacht op Europa voor betere etikettering

toxic fur

Het langverwachte, maar teleurstellende antwoord van de Staatssecretaris is binnen gekomen op de uitvoerige kamervragen die gesteld werden naar aanleiding van het rapport van Bont voor Dieren over giftig bont. In tegenstelling tot de Italiaanse autoriteiten (die giftige jassen van het merk Blumarine uit de winkels in heel Europa lieten halen), ziet Nederland geen reden om de giftige kinderbontkragen in Nederland van de markt te halen. Staatssecretaris van Dam wil wel dat er iets gebeurt aan de etiketten en informatie over het gebruik van bont. Maar helaas schuift hij de verantwoordelijkheid van zich af en verbergt hij zich achter het beleid van Europa. Terwijl juist Europa genoegen neemt met een etiket in je jas waarop staat dat er ’non-textiel van dierlijke aard’ materialen in verwerkt zijn. Is dit dan bont, dons of leer? Geen consument die dat weet na het lezen van het etiket.

Bont voor Dieren is niet van plan nog 10 jaar te wachten tot de gezondheidseffecten van bont op onze kinderen op pijnlijke manier duidelijk worden. Wij blijven lobbyen voor duidelijke etiketten en bontvrij beleid. Steeds meer bedrijven hebben gelukkig oog voor diervriendelijk ondernemen en benaderen Bont voor Dieren om een samenwerking aan te gaan. Deze week hebben wij alle retailers op onze Bontvrijlijst gemaild om hen actief te informeren over het wel en wee in de duurzame en bontvrije modewereld. Onze vers-van-de-pers nieuwbrief berichtte over het Convenant Duurzame Kleding en Textiel van de SER, recent opgesteld door de overheid in samenwerking met kledingbrancheorganisaties. Er is afgesproken dat het in 2018 mogelijk zal worden om dierlijke materialen te kunnen traceren naar de houderij/boerderij zodat het dierenwelzijn gecontroleerd kan worden. Ook zullen diersoort en productiewijze in het label vermeld worden.

De consument bepaalt wat er op zijn of haar bord belandt en welke kledingstukken er in de kast liggen. Maar totdat alle bedrijven duidelijke etiketten doorvoeren, is deze keuzevrijheid een lege huls. En zolang de etikettering te wensen overhoudt, vraagt Bont voor Dieren met klem aan onze Staatssecretaris om alle bedrijven die nu nog op onze Te Bontlijst staan aan te schrijven en erop aan te dringen de bontproducten uit hun assortiment te halen. Nederland is initiatiefnemer van het Convenant, de Staatssecretaris heeft aangegeven dat de huidige etikettering inderdaad te kort schiet… nu is het tijd om de handen uit de (bontvrije!) mouwen te steken.

Mocht je bont tegen komen in een winkel, meld het ons!

 

Pinterest