Bont voor Dieren

Begin van dit jaar berichtte Bont voor Dieren over het besluit van de Canadese overheid om geen kleinschalige zeehondenjacht toe te staan in het natuurreservaat. Dit besluit was een reactie op een voorstel om de jacht toe te staan voor een ‘wetenschappelijk onderzoek’ naar nieuwe marketing mogelijkheden van de zeehondenproducten. De beslissing de jacht niet toe te staan werd toegejuicht, aangezien een dergelijke jacht in een beschermd natuurgebied te vergelijken is met het verlenen van vergunningen voor een slachting in een dierentuin. Dit is onethisch en onacceptabel.

Maar nu staat het verbod op de zeehondenjacht in het natuurreservaat Brion eiland in Canada opnieuw onder druk! Bont voor Dieren roept iedereen op om te protesteren tegen een mogelijke openstelling van de jacht bij de Quebec Minister via onderstaand formulier.

Nieuwe poging voor toestemming zeehondenjacht
Deze week bereikte ons het bericht dat een groep lokale organisaties nu wederom een poging doet om toestemming voor een zeehondenjacht te krijgen. Alain Branchaud , manager van de Society for Nature and Parks, zegt: ‘De huidige situatie is een obstakel voor verschillende projecten voor economische ontwikkeling en natuurbescherming. Wij vragen de autoriteiten van Quebec en Canada om hun beloftes na te komen die gemaakt zijn toen het ecologische reservaat werd gecreëerd in 1984’. Bont voor Dieren vindt het op z’n zachts gezegd vreemd dat het doodknuppelen of -schieten van zeehonden in een natuurgebied kennelijk onder ‘economische ontwikkeling’ valt.

‘Overlast’
Volgens de organisaties die de jacht terug willen zou de kolonie grijze zeehonden explosief gegroeid zijn van ongeveer 50 zeehonden in 2010 naar huidige aantallen geschat tussen 6000-10000 rondom het eiland. Deze gezonde zeehondenpopulatie wordt ervaren als overlast en is voor deze organisaties voldoende reden voor een slachting. Ook de vissers zijn voorstander van een beperkte jacht, omdat de zeehonden verantwoordelijk zouden zijn voor het consumeren van grote hoeveelheden vis en tevens de vismaterialen regelmatig beschadigen. De Quebec Insect Sealers Association probeerde vorig jaar, onder het mom van een ‘wetenschappelijk onderzoek’, een slachting van 120 zeehonden doorheen te drukken, maar de Canadese overheid zwichtte vooralsnog niet voor de druk.

Status natuurreservaat
Het Quebec Ministerie van Duurzame ontwikkeling, Milieu en Klimaatverandering zou nu open staan voor een dialoog met de belanghebbenden. De staatssecretaris van Milieubeheer, Patrick Beauchesne zal de regio bezoeken in de komende weken. Persvoorlichter Émilie Simard zei: “Ons doel is een gezamenlijke inspanning van de verschillende regionale partners. De regering wil de status van natuurreservaat niet veranderen of de grenzen aanpassen, omdat het reservaat habitat en uitzonderlijke soorten in Quebec beschermt. ”

Bont voor Dieren wil benadrukken bij het Ministerie van Milieu dat dit natuurgebied gewoonweg nooit een jachtlocatie mag worden. Wil jij helpen? Stuur via onderstaand formulier een brief naar Quebec Minister van Milieu, David Heurtel.