Bont voor Dieren

15 mei 2020 – Bij vijf nertsenfokkerijen in Brabant zijn meerdere dieren positief getest op het coronavirus. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft verschillende onderzoeken uit laten voeren om het virus bij de dieren te onderzoeken. Inmiddels zijn de eerste resultaten bekend. 

Er zijn luchtmonsters genomen in en buiten de stal. Binnen de stal waren enkele monsters positief, er werd geen virus in de monsters buiten de stal gevonden. Eerder was een advies uitgebracht om uit voorzorg niet te wandelen of te fietsen in een straal van 400 meter rondom het terrein. Dit advies is inmiddels komen te vervallen. Het onderzoek rond de nertsenfokkerijen wordt de komende weken voortgezet. Er worden zieke en overleden dieren onderzocht en ook wordt van gezonde dieren nog tweemaal bloed onderzocht.

Opvallend is wel dat bij drie katten op de nertsenfokkerij antistoffen zijn aangetroffen. Dat betekent dat de dieren het nieuwe coronavirus hebben gehad. Het virus zelf is niet bij de dieren aangetroffen. Deze bevinding is nieuw in Nederland, eerdere meldingen over besmette honden kwamen uit Hongkong. Er is geen reden om de omgang met huisdieren te veranderen. De kans op besmetting is erg klein. Mensen met klachten, passend bij COVID-19, vermijden uit voorzorg contact met hun dieren en zieke dieren van patiënten met klachten blijven zo veel mogelijk binnen.

Vanaf januari 2024 is het fokken van de nertsen officieel verboden. Dit betekent dat nertsenhouders nog meer dan drie jaar de tijd hebben om door te fokken. Er mogen in Nederland jaarlijks nog tot 5 miljoen nertsen worden gedood voor hun vacht. Door de gevaren voor en het welzijn van zowel mens als dier, roept Bont voor Dieren minister Schouten van Landbouw op om de nertsenfokkerijen vervroegd te sluiten.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.