Bont voor Dieren

18 september 2020 – Het Poolse lagerhuis, vergelijkbaar met onze Tweede Kamer, heeft zojuist gestemd voor een nieuwe vooruitstrevende dierenbeschermingswet. De belangrijkste verandering is het verbod op het houden van dieren voor bont. Dit is fantastisch nieuws, hiermee worden jaarlijks vijf miljoen dierenlevens bespaard.

Het Poolse parlement heeft de dierenbeschermingswet aangepast, 356 parlementsleden van de 460 leden stemden voor het aanpassen van de wetgeving. Met 77 procent van de stemmen een bijzonder ruime meerderheid. Er is nog wel goedkeuring nodig van de senaat en de president. In tegenstelling tot Nederland, waar de overgangstermijn maar liefst tien jaar was, heeft Polen een overgangstermijn van slechts één jaar.

Polen heeft een grote bontindustrie. Naast vossen worden er jaarlijks 8,5 miljoen nertsen gefokt en gedood voor hun vacht. Hiermee is Polen na Denemarken de grootste producent van nertsenbont in Europa. Polen is lang gezien als het land waar Nederlandse nertsenfokkers naartoe zouden gaan bij sluiting van de fokkerijen, maar steeds meer Europese landen verbieden bontfok. Recent heeft Finland nog aangegeven te stoppen met het houden van dieren voor bont.

“De Poolse normen voor dieren moeten niet slechter zijn, maar beter dan die van westerse landen”, zei de Poolse partijleider van PiS en dierenvriend Kaczynski onlangs. Directe aanleiding voor het wetsvoorstel was de publicatie van schokkende undercoverbeelden van de bontindustrie in Polen. Het bontfokverbod is een enorme overwinning, een bontvrij Europa komt steeds dichterbij!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.