Bont voor Dieren

8 september 2020 – Vandaag verstuurden wij onderstaande open brief naar de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders en de media. Met deze brief zetten wij onze vraagtekens bij de riante vergoedingen die de nertsenfokkers ontvangen voor het vroegtijdig sluiten van de fokkerijen.

Beste nertsenfokker,

Vindt u het ook zo’n lastige tijd om ondernemer te zijn met alle onzekerheden in het verschiet? Wij waren verrast om te vernemen dat de overheid u wél door dik en dun steunt! Van harte gefeliciteerd met dit succes!

Wij begrijpen natuurlijk best dat het heftig is dat uw bedrijfstak de deuren moet sluiten. Dat u nooit meer open mag, voelt vast als een extra klap. Wat wij niet zo goed begrijpen, is dat u dat geld krijgt vanwege het nietsdoen. U heeft namelijk niets gedaan aan de afbouw van uw bedrijf, terwijl al sinds januari 2013 bekend is dat u in 2024 moet stoppen. U hoeft ook de komende drie jaar niets te doen. De miljoenen die de nertsenhouders gezamenlijk ontvangen zijn natuurlijk niet bedoeld voor een doorstart in een andere zogenaamd diervriendelijke sector of voor het beginnen van een fokkerij in het buitenland. Dit laatste lijkt ons overigens ook een groot risico, aangezien u zelf steeds hamert op de kelderende inkomsten in de nertsenhouderij.

Dat geld, dat krijgt u dus voor nop. Terwijl een heleboel andere ondernemers die wel iets doen, niets krijgen. Dat is raar toch? De omgekeerde wereld. Omdat we ons kunnen voorstellen dat u zich hier een beetje beschaamd over voelt, hebben we nagedacht over hoe wij dit gevoel bij u kunnen wegnemen. En dat lukt door de handen ineen te slaan. Dit is het plan: van het geld dat u ontvangt, keert u zichzelf een modaal salaris uit. Een groot deel van de Nederlanders leeft van dat bedrag, dus dat zal u ook wel lukken. Wat overblijft, schenkt u aan al die ondernemers die als gevolg van de coronacrisis geen inkomsten meer hebben en maar moeten afwachten of die ooit weer komen. En als u helemaal geen extra modaal inkomen nodig heeft, omdat u er behalve uw nertsenfokkerij nog andere bedrijven op nahoudt, schenkt u de volle mep.

Laten we de miljoenen in Nederland houden en gul geven aan hulpbehoevende sectoren. Samen staan we sterk en houden we Nederland economisch gezond. De zorg-, horeca- en cultuursector en al die andere sectoren die het nu zo moeilijk hebben, zullen u dankbaar zijn.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.