Ga naar de inhoud

Overwinning: verbod op bontfokkerijen Litouwen

27 september 2023 – In 2027 zijn alle bontfokkerijen in Litouwen definitief verleden tijd. De president heeft vandaag zijn handtekening onder de wetswijziging gezet. De bontfokkers krijgen een overgangsperiode van drie jaar voordat het verbod wordt ingevoerd.

Vorige week heeft het Litouwse parlement met een grote meerderheid aan stemmen bepaald dat er een verbod komt op de pelsdierfokkerij in het land. Het voorstel kreeg steun met 68 stemmen voor, 25 tegen en 15 onthouding. De fokkers krijgen een overgangsperiode van drie jaar waarin ze de tijd hebben om met hun bedrijf te stoppen. Volgens lokale media krijgen fokkers die hun activiteiten in 2025 beëindigen 3 euro per dier, 2 euro als ze in 2026 sluiten en 1 euro als ze in 2027 ermee stoppen. In Litouwen zijn momenteel nog 44 nertsenfokkerijen actief. De fokkerijen doden samen ongeveer een miljoen dieren per jaar. Ook heeft het land nog 31 chinchillafokkerijen die jaarlijks zo’n 30.000 dieren doden.

Europa bontvrij
Maar liefst 14 andere Europese lidstaten hebben al een bontfokverbod uitgevaardigd. Omdat zowel de publieke opinie als wetenschappelijk bewijs de schadelijke invloed van de pelsdierfokkerij op het welzijn van de dieren aantoont. Nederland, Kroatië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Luxemburg, Malta, Ierland, Estland, Frankrijk, Italië en Letland gingen Litouwen al voor. Politieke discussies over een verbod zijn ook gaande in Zweden, Roemenië, Spanje en Polen. Zwitserland en Duitsland hebben zulke strenge regels ingevoerd dat er in feite een einde is gekomen aan de pelsdierfokkerij.

We kijken nu uit naar de bekendmaking door de Europese Commissie van de stappen die ondernomen worden naar aanleiding van het Europees Burgerinitiatief ‘Fur Free Europe’. De wetgeving kan een einde maken aan de wrede bontfokkerijen in de gehele EU.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben in België een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie,