Ga naar de inhoud

EU moet verbod op zeehondenproducten handhaven

5 juli 2024 – De jacht op zeehonden is wreed: dieren worden doodgeknuppeld of op andere gruwelijke manieren gedood. Daarom zijn zeehondenproducten gelukkig sinds 2009 verboden in de Europese Unie. Maar dat verbod wordt nu in twijfel getrokken. De Europese Commissie bespreekt of de verkoop van zeehondenproducten nog wel verboden moet blijven. Er is een openbare raadpleging gestart waarin de mening van bedrijven en burgers wordt gevraagd. Bont voor Dieren strijdt sinds de oprichting tegen de zeehondenjacht. We hebben jou hulp ook nu nodig om ervoor te zorgen dat de zeehonden beschermd blijven.

Europa was ooit de grootste markt voor zeehondenproducten, maar toen het publiek zich in de jaren zeventig steeds meer bewust werd van de gruwelijke wreedheid die gepaard gaat met commerciële zeehondenjacht, groeide de druk om de grenzen voor deze producten te sluiten. Dit leidde tot de goedkeuring van de richtlijn zeehondenjongen in 1983, waarbij de invoer werd verboden van de huiden en afgeleide producten van pasgeboren jongen van zadelrobben (whitecoats) en klapmutsjongen jonger dan een jaar (bluebacks) die commercieel waren geslacht.

Kabeljauwvisserij
Toen de belangrijkste markt werd gesloten, ging de sector aanzienlijk achteruit. Honderdduizenden zeehonden bleef een gruwelijke dood bespaard. Totdat de kabeljauwvisserij in het Noordwesten van de Atlantische Oceaan begin jaren negentig instortte en Canadese functionarissen zeehonden tot zondebok maakten om de verantwoordelijkheid voor hun wanbeheer van de visserij niet op zich te nemen. Met valse beweringen dat zeehonden de visbestanden hadden geschaad, introduceerde Canada enorme subsidies en jachtquota om de zeehondenjacht nieuw leven in te blazen. De zeehondenjagers richtten hun aandacht van pasgeboren zadelrobben op degenen die, slechts een paar weken later, hun witte jas hadden afgeworpen en hun vacht niet langer onder de voorwaarden van de EEG-richtlijn viel.

Toen Canada zijn totaal toegestane vangsten vastlegde op maximaal 400.000 zeehonden per jaar, groeide de commerciële zeehondenjacht al snel uit tot de grootste slachting van zeezoogdieren ter wereld en richtte de industrie opnieuw zijn zinnen op de Europese markt. Bijna terug bij af, werd de campagne om commerciële zeehondenproducten in de EU te verbieden hervat. Maar nu was de slachting groter en zelfs nog wreder geworden.

Verbod zeehondenjacht
In 2008 heeft de Europese Commissie een wetgevingsvoorstel ingediend om de grenzen van de Unie te sluiten voor de producten van commerciële zeehondenjacht. In mei 2009 werd een sterk aangescherpte versie van dit voorstel aangenomen. Helaas, maar voorspelbaar, werd het EU-handelsverbod op zeehondenproducten vervolgens het middelpunt van verschillende juridische uitdagingen, die – na een zaak die door Canada en Noorwegen bij de WTO was aangespannen – een belangrijk juridisch precedent schiepen dat niet mag worden genegeerd.

In 2014 bevestigde de WTO het recht van de EU om de handel in commerciële zeehondenproducten te verbieden om redenen van publieke moraal. Dit was een historische primeur en die uitspraak heeft aanzienlijke gevolgen voor het internationale recht en het handelsbeleid, omdat daarin wordt erkend dat dierenwelzijn een gerechtvaardigde reden is voor het nemen van handelsbeperkende maatregelen.

Sinds de inwerkingtreding van het EU-handelsverbod op zeehondenproducten uit 2009 zijn alleen al in Canada de levens van bijna vijf miljoen zeehonden gespaard, omdat de prijzen van vachten zijn gedaald en de meeste commerciële zeehondenjagers ervoor hebben gekozen niet deel te nemen aan de jaarlijkse slachting.

Jouw mening telt
Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht popelen om de kans met betrekking tot de REFIT te grijpen en lobbyen voor intrekking van het EU-handelsverbod op zeehondenproducten. Dierenwelzijnsorganisaties wereldwijd en EU-inwoners moeten de Europese Commissie overtuigen dat de regels rond de import van zeehondenproducten nog steeds zeer geschikt zijn voor hun doel. Het verbod heeft een toename van de jacht voorkomen en veel dierenleed bespaard. Canada heeft duidelijk de intentie om de markttoegang te hervatten. Dit mogen we niet laten gebeuren!

  • Vul de vragenlijst van de Europese Commissie in. Als je wilt weten hoe wij de openbare raadpleging hebben beantwoord, kun je hier onze antwoorden vinden. Het is helemaal aan jou om te beslissen hoe je de vragen beantwoordt en het is belangrijk dat je dat in je eigen woorden doet.
  • Je kunt hier ook een algemene reactie achterlaten voor de Europese Commissie. Laat in je eigen woorden weten waarom de verkoop van zeehondenproducten verboden moet blijven.

Tot 7 augustus kun jij je mening geven. Om de vragenlijst in te vullen of een algemene reactie achter te laten moet je een account aanmaken op de website van de Europese Commissie. Jouw inbreng wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling.

Bron: Jo Swabe – Humane Society International
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben in België een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie,
6 juni 2024 - Vandaag kun jij het verschil maken door te stemmen op een partij die zich inzet tegen dierenleed in de bontindustrie. Stem op een kandidaat die dierenwelzijn