Bont voor Dieren

22 juli 2021 – De SPCA van Montreal heeft een onderzoek ingesteld naar een bontfokkerij in Canada. De eigenaar werd schuldig bevonden aan dierenmishandeling. De fokkerij is nu gesloten. De video van onze collega’s van The Fur-Bearers vertelt het verhaal van Rose, een van de vossen die op een bontfokkerij in Quebec leefde.

Een van de slachtoffers van deze fokkerij met 10.000 nertsen en bijna 100 vossen was Rose. Ze was een lief, zachtaardig dier dat een leven van ellende en pijn ervoer. Rose was een vrouwelijke vos. Haar rol op de fokkerij was om zoveel mogelijk nesten te produceren. Op bontfokkerijen worden fokvossen geïsoleerd gehouden in draadstalenkooien en elk jaar geïnsemineerd. Nadat ze zijn bevallen en hun pups hebben verzorgd, worden hun pups van hun moeder afgenomen en in hun eigen kooien geplaatst, om hun moeder nooit meer te zien. Nadat de pups zijn gegroeid, worden ze gedood, gevild en wordt hun vacht verkocht aan de mode-industrie.

Deze cyclus herhaalt zich elk jaar totdat de moedervos geen pups meer kan produceren. Dan wordt ze vermoord. Dit was Rose’s rol. Ze werd alleen in leven gehouden om herhaaldelijk te worden bevrucht en haar pups werden jaar na jaar van haar gestolen. Toen de onderzoekers Rose vonden, miste zij haar staart en een been. Als gevolg van haar toestand en verwondingen werd ze geëuthanaseerd door dierenartsen.

In heel Canada is de bontfokkerij nog steeds legaal. Honderdduizenden dieren worden elk jaar gefokt en gedood voor hun vacht. Velen zullen dezelfde omstandigheden ervaren als Rose, allemaal voor luxe modeartikelen die niemand nodig heeft. Rose’s verhaal is belangrijk, niet alleen omdat de eigenaar van de boerderij de eerste fokker in Canada was die werd aangeklaagd en veroordeeld voor dierenmishandeling, maar ook omdat haar toestand een licht werpt op veel grotere problemen in deze industrie.

Bontfokkerijen werken vrijwel zonder overheidstoezicht. Het is meestal alleen vanwege undercover onderzoeken of tips van mensen dat fokkerijen worden onderzocht door de autoriteiten. Anders lijden dieren zoals Rose jarenlang verwaarloosd zonder enige zorg of behandeling te krijgen. Rose is een van de honderdduizenden op Canadese bontfokkerijen die gevangen worden gehouden voor de verouderde commerciële bonthandel.

Veel landen over de hele wereld verbieden bontfokkerijen en retailers zeggen nee tegen bont en distantiëren zich van deze wrede industrie. Het is tijd voor Canada om zich aan te sluiten bij de 21St eeuw!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.