Bont voor Dieren

Schoenen Torfs, de winkelketen met maar liefst 75 winkels in België en een webshop in Nederland, stopt vanaf de wintercollectie 2018 met het gebruik van bont in hun collecties. Dat kondigen Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, Ann De Greef, directeur van GAIA en Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren, aan in een gemeenschappelijk persbericht. “De bontvrijlijst wordt steeds langer”, aldus Van Gemert. “Het besluit van Torfs zorgt ervoor dat duizenden dieren gespaard worden van een wrede dood enkel en alleen voor hun vacht.”

Als lid van de internationale coalitie Fur Free Alliance onderhandelt Bont voor Dieren met Nederlandse bedrijven om het internationale fur free retailer programma te ondertekenen. Tegelijkertijd hanteert Bont voor Dieren haar eigen bontvrijlijst voor de Nederlandse consument. De vrienden van het Belgische GAIA doen hetzelfde in België. Door het besluit van Torfs om bontvrij te gaan kan de keten ook toegevoegd worden aan de Nederlandse lijst van bontvrije webshops.

Directeur Ann De Greef reageert verheugd: “Opnieuw wordt duidelijk dat het perfect mogelijk is mode en ethiek te combineren”, aldus De Greef. “Bont teert op het leed van pelsdieren en is dus nooit diervriendelijk. Het doden van wilde dieren zoals nertsen enkel voor hun vacht is niet meer van deze tijd: niet voor de consument en ook niet meer voor de modewereld.”

CEO Wouter Torfs: “Toen ik meer dan 30 jaar geleden in de schoenenretail begon te werken, waren laarsjes met konijnenbont heel populair. Dat lijkt vandaag ondenkbaar te zijn. Dat stemt mij hoopvol over de evolutie van ons collectief geweten.”

Bont voor Dieren is blij dat internationale samenwerking en maatschappelijke druk bedrijven over de streep kan trekken om bontvrij te gaan. Zo waren het bontvrij gaan van labels als Versace en Gucci het resultaat van jarenlange gesprekken en samenwerking binnen de Fur Free Alliance.