Bont voor Dieren

Bont voor Dieren spreekt haar afschuw uit dat Canada wederom stug vasthoudt aan de commerciële zeehondenjacht. Er werden 60.000 zeehonden doodgeknuppeld. Kortgeleden besloot de Canadese overheid zelfs nog toe te geven aan de lobby van een zeehonden verwerkingsbedrijf en werd er toestemming gegeven voor een beperkte vervroegde jacht. Waar voorgaande jaren een rustperiode werd ingesteld voor het werpen en zogen van de pups, konden nu een aantal jagers eerder beginnen met het doden van de zeehonden. Het verschil tussen een mannetjes zeehond en een moederdier is vanaf een afstand vrijwel niet te zien, dus zullen er zeer waarschijnlijk ook moederdieren gedood zijn die zogende pups achterlaten. De rest van de jagers heeft zich bij de selecte groep gevoegd, die de jacht eerder mocht beginnen.

 

Slechte ijscondities
Een paar weken terug werd er nog volop gespeculeerd dat de ijscondities in Canada dit jaar zo slecht zijn dat jagers misschien niet eens de moeite zouden doen om uit te varen. Zonder stevig ijs kunnen de zadelrob zeehonden (die commercieel bejaagd worden) namelijk niet fatsoenlijk hun pups werpen en zogen, met een hoge pup sterfte tot gevolg. Desondanks gaat de grootschalige zeehondenslachting dit weekend weer van start.

Protest
Protesten tegen de commerciële jacht begonnen in de jaren ’70 en zijn nog steeds aan de orde van de dag. Al 35 landen, waaronder de Europese Unie, verbieden inmiddels de import van zeehondenproducten. Voorafgaande aan het Europees verbod dat inging in 2009, werden er gemiddeld 250.000 zeehonden per jaar doodgeknuppeld. De meeste mensen denken daarom dat de jacht al lang niet meer plaatsvindt, maar niets is minder waar. Ieder jaar worden we weer geconfronteerd met schokkende beelden. Deze beelden bereiken inmiddels ook de jongste generatie; een meisje van 15 jaar, genaamd Yana Haaitsma, maakte er een stop motion animatie over, als protest tegen de jaarlijkse slachting.

Onder de indruk
Bont voor Dieren is onder de indruk van de aandacht van zulke jonge kinderen, en hoopt dat deze video meer mensen aan het denken zet. En dat men zich realiseert, bijna 50 jaar nadat de eerste schokkende beelden van de slachting de wereld over gingen, dat het toch echt tijd is om een definitief einde te maken aan deze gruwelijke slachting. Bont voor Dieren voert al jaren campagne tegen de zeehondenjacht. Drie jaar geleden nam directeur Nicole van Gemert de jacht waar en zag met eigen ogen hoe weerloze zeehonden werden neergeknuppeld. Bont voor Dieren zal doorgaan met het verspreiden van beelden en voeren van actie totdat de zeehondenjacht ten einde is.

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.