Bont voor Dieren

11 februari 2019 – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft eind september 2018 alle nertsen in beslag genomen op de oude en vervallen bontfokkerij in Ubachsberg. Vervolgens zijn er geen nertsen meer aangetroffen. Dat laat de NVWA weten aan Animal Rights en Bont voor Dieren naar aanleiding van het een handhavingsverzoek van beide organisaties.

Beide dierenrechtenorganisaties zien scherp toe op de laatste 100 nertsenfokkerijen in Nederland. “We zijn bang dat nertsenfokkers het welzijn van hun dieren gaan verwaarlozen en geen onderhoud meer plegen aan de fokkerijen. Strakke handhaving van deze sector is belangrijker dan ooit,” aldus Robert Molenaar van Animal Rights.

Aanstaande woensdag 13 februari wordt er in de Tweede Kamer gesproken over een wijziging van het nertsenfokverbod. Er komen meer maatregelen om nertsenfokkers die in overtreding zijn aan te pakken. Mosterd na de maaltijd, vinden Bont voor Dieren en Animal Rights. Zij vragen al sinds de invoering van het nertsenfokverbod om strafmaatregelen tegen nertsenfokkers die bijvoorbeeld illegaal uitbreiden. Deze uitbreidingen bleven tot nu toe echter zonder gevolgen.

Komende woensdag zal de Tweede Kamer hopelijk besluiten overtredende nertsenfokkers harder te bestraffen. Het risico bestaat echter dat het debat ook aangegrepen wordt om de overgangstermijn en schadevergoeding van nertsenfokkers wederom ter discussie te stellen. Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “Nertsenfokkers klagen al een heel jaar dat de inkomsten tegenvallen vanwege de dalende bontprijzen: bont wordt immers steeds minder populair. De sector dringt erop aan om langer open te blijven dan tot 2024 en stelt zelfs een keurmerk in om de bontindustrie opnieuw te legitimeren. Wat ons betreft is uitstel onacceptabel: wij hebben al eerder voorgesteld de sector juist sneller af te bouwen.”

Bont voor Dieren en Animal Rights hopen dat de discussie komende woensdag zal leiden tot versnelde afbouw, in plaats van uitstel van het verbod. Ongeacht de uitslag van het debat zullen Bont voor Dieren en Animal Rights doorgaan met procederen tegen en aangifte doen van nertsenfokkers in overtreding.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.