Bont voor Dieren

17 juli 2023 – Op verschillende Finse bontfokkerijen is vogelgriep aangetroffen bij poolvossen. De dieren zijn waarschijnlijk besmet geraakt door vogels die op het eten van de vossen afkwamen.

De Finse voedselautoriteit FFA heeft besmettingen met de vogelgriepvariant H5N1 vastgesteld bij verschillende bontfokkerijen met poolvossen. Onder andere in Kaustinen, in het westen van Finland, werden besmettingen vastgesteld bij drie jonge poolvossen. De fokkerij houdt naast 3.500 poolvossen ook 1500 wasbeerhonden. Bij de wasbeerhonden zijn nog geen besmettingen vastgesteld. De ziekte is inmiddels op vijf pelsdierfokkerijen aangetroffen.

Nertsen
De situatie in Finland lijkt veel op de situatie van vorig jaar in Spanje toen duizenden nertsen in een Spaanse bontfokkerij besmet raakten met H5N1. Pelsdieren zijn gevoelig voor griep, zoals we ook hebben kunnen zien tijdens de corona-pandemie. Als nertsen of vossen door contact met wilde vogels besmet raken, bestaat het risico dat het virus evolueert in nieuwe varianten die makkelijker van zoogdier op zoogdier overgaan. Dat maakt het risico dat mensen besmet raken ook snel groter.

Fokkerijen sluiten
De bontindustrie in Europa staat onder toenemende druk vanwege ethische bezwaren, zorgen over dierenwelzijn en de milieu-impact. Terwijl sommige landen stappen hebben genomen om de industrie te reguleren of te verbieden, blijft er behoefte aan meer samenwerking en uniforme regelgeving op Europees niveau.

Om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen en de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid te minimaliseren is er maar één oplossing: het sluiten van alle fokkerijen wereldwijd. Uiteindelijk is het een kwestie van politieke besluitvorming en publieke opinie. Het is belangrijk dat naast ethische en dierenwelzijnsredenen, ook mogelijke risico’s voor de menselijke gezondheid worden meegewogen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.