Bont voor Dieren

We werken elke dag hard aan een bontvrije wereld, maar de verkoop van bont is nog niet verboden. De winkels die bont in de rekken hebben hangen mogen dit dan ook doen. Dat betekent niet dat hier niets aan gedaan kan worden. Winkeliers zijn vaak niet op de hoogte van het dierenleed dat aan bont kleeft. Misschien ken jij een winkel in Nederland die bont verkoopt? We voeren actie namens jou. En met succes!

Door onderstaand formulier in te vullen en op ‘verstuur naar de winkel’ te klikken, verstuur je automatisch een bontmelding (inclusief jouw e-mailadres en voor- en achternaam) naar het e-mailadres van de winkel. Het e-mailadres van de winkel kun je hieronder invullen.

Onder het formulier staat de tekst van de e-mail.

  • Wat voor bont heb je gezien? Deze extra informatie is niet zichtbaar voor de winkel, maar helpt ons bij het opvolgen van de melding.

Geachte heer, mevrouw,

Ik stuur u deze e-mail, omdat ik heb opgemerkt dat u mogelijk dierlijk bont verkoopt. Ik ben hiervan geschrokken, want bont is een wreed en onnodig product en niet van deze tijd. Niemand heeft bont nodig om zich warm te kleden of om te gebruiken als woon- of beautyaccessoire.

Er bestaan veel misverstanden over bont. Te vaak wordt gedacht dat bont een restproduct is, afkomstig van dieren die gegeten worden of gedood worden omdat ze overlast zouden veroorzaken. Dit is onjuist.

Bont is afkomstig van wilde dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt of gevangen en op een verschrikkelijke manier worden gedood. Vossen en wasbeerhonden worden na een ellendig leven in kleine draadstalen kooien doodgeslagen, anaal geëlektrocuteerd of soms zelfs levend gevild. Coyotes worden met wrede wildklemmen gevangen en gedood. Konijnen, gefokt voor hun dikke wintervacht, worden niet geconsumeerd. Nertsen zitten opgesloten in kleine, smerige kooien met geen enkele mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen. Na zeven maanden worden ze vergast. Van al deze dieren wordt enkel de vacht gebruikt en de rest wordt weggegooid. Van medische voorzieningen bij ziekte van deze dieren is geen sprake. Regelmatig ‘leven’ bontdieren met open wonden tussen de karkassen van overleden soortgenoten.

Dit dierenleed wordt in stand gehouden door het verkopen van bont. Daarom wil ik u dan ook dringend verzoeken een voorbeeld te nemen aan de meer dan 300 Nederlandse bedrijven die hebben besloten om geen bont te verkopen en te kiezen voor een diervriendelijk en bontvrij beleid. U kunt deze bedrijven bekijken op www.bontvoordieren.nl/bontvrij/bontvrijlijst/.

Zolang u bont verkoopt zal ik geen producten bij u kopen en anderen adviseren dit ook niet te doen. Tevens zal ik dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren verzoeken u als dieronvriendelijk bedrijf te vermelden op de Te Bontlijst. Voor meer informatie over bont kunt u kijken op de website www.bontvoordieren.nl. Mocht u besluiten om een bontvrij beleid te gaan hanteren, dan kunt u contact opnemen met Bont voor Dieren en dan zijn zij graag bereid om u alsnog op de Bontvrijlijst te plaatsen.

Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,