Ga naar de inhoud

Zware mishandeling nertsen op Poolse bontfokkerij

25 april 2024 – Nieuwe undercoverbeelden van dierenmishandeling op een nertsenfokkerij in Polen gaan door merg en been. De fokkerij is een van de grootste in Polen en eigendom van de Nederlandse familie Van Ansem. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Poolse dierenwelzijnsorganisatie Otwarte Klatki, evenals Bont voor Dieren lid van de Fur Free Alliance.

Otwarte Klatki had vijf weken lang een undercoveronderzoeker die op de fokkerij werkte. De schokkende beelden laten zien hoe medewerkers de dieren wreed behandelen: nertsen worden op hun kop en lijf geslagen met blote handen, vuisten en knuppels. De dieren worden tegen metalen en houten delen van de kooien gegooid en zelfs vertrapt. Bovendien worden medewerkers betrapt die de dieren bij hun staart grijpen en soms verdraaiden, voordat ze de nertsen met geweld in kooien of transportkarren gooien. De kooien bleken vaak smerig en bedekt met resten van nertsen. Veel nertsen in de kooien vertoonden ernstige verwondingen.

De wrede behandeling van dieren op pelsdierfokkerijen is geen geïsoleerd incident, maar eerder een systematisch probleem. Dit is niet de eerste keer dat dergelijke wrede praktijken aan het licht komen“, aldus Bogna Wiltowska, directeur Onderzoeken bij Otwarte Klatki. “Deze keer hebben we geweld tegen dieren gedocumenteerd op een fokkerij van de invloedrijke familie Van Ansem, die zogenaamd hoge normen voor dierenwelzijn hanteert, zoals blijkt uit certificeringen zoals WelFur. Echter, de realiteit die wordt weergegeven in talloze opnames van de fokkerij laat iets heel anders zien“.

Nederlandse eigenaar
De Van Ansems, een Nederlandse familie met een geschiedenis in de nertsenfokkerij die teruggaat tot 1960, vestigden hun eerste fokkerij in Polen al in 1991. Sindsdien hebben ze hun activiteiten uitgebreid met fokkerijen in Roemenië, de VS en Letland. De fokkerijen van de Van Ansems behoren tot de grootste fokkerijen in Polen. Er worden gemiddeld enkele honderdduizenden nertsen per fokkerij gehouden.

Sandra Schoenmakers, directeur Bont voor Dieren: “Het is schandalig en schaamtevol dat een Nederlandse nertsenfokker die altijd beweert goed voor zijn dieren te zorgen, nu zo enorm door de mand valt. Dit is naar wij vrezen ook geen uitzondering; wat op dit bedrijf gebeurt, is ongetwijfeld ook schering en inslag op hun andere fokkerijen. Dit toont weer eens te meer aan dat de EU vaart moet maken met het verbod op bontfokkerij in de EU alsmede met een importverbod op bont, zodat deze praktijken snel tot het verleden behoren.”

Verbod in Polen
Polen is momenteel de grootste producent van bont in Europa en de op één na grootste in de wereld, na China. Ondanks de overweldigende steun van de meerderheid van de Polen voor een verbod op bont, zijn eerdere pogingen om de bontfokkerij in het land af te schaffen gedwarsboomd door de bontlobby. Een nieuw voorstel voor een verbod op bontfokkerijen wordt in de komende weken ingediend. Ook Bont voor Dieren is hier samen met andere leden van de Fur Free Alliance bij betrokken. We hopen dat de bevindingen van dit onderzoek zullen dienen als een beslissende katalysator voor de implementatie van een verbod op de bontfokkerij in Polen.

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben in België een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie,