Bont voor Dieren

18 december 2023 – Elk jaar worden in de bontindustrie wereldwijd 100 miljoen dieren gedood. Dat houdt in dat elke seconde drie dieren een vreselijke dood sterven, alleen maar voor hun vacht. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen, wasbeerhonden, chinchilla’s en konijnen.

Al jaren zien we een duidelijke afname van het aantal dieren dat gefokt en gedood wordt voor bont. Toch blijft het aantal dieren onvoorstelbaar hoog. Onderstaande cijfers geven het aantal dieren aan dat in 2022 wereldwijd zijn gedood voor hun vacht.

Nertsen: 17.3 miljoen dieren
Vossen: 9.1 miljoen dieren
Wasbeerhonden: 8 miljoen dieren
Konijnen: 60 miljoen dieren (cijfers uit 2021)
Andere dieren zoals chinchilla’s en fretten: minder dan 500.000 dieren

Konijnen
De cijfers die recent naar buiten zijn gekomen over konijnen zijn schokkend. Naar schatting worden in China elk jaar tientallen miljoenen rexkonijnen gefokt en gedood voor hun vacht. Omdat deze konijnen ook voor vlees worden gebruikt, is het moeilijk om de gegevens van de twee industrieën te scheiden en aan te geven hoeveel konijnen exact alleen voor hun bont zijn gefokt.

Konijnenbont zit in onvoorstelbaar veel producten. Het kan verwerkt zitten in kleding, sjaals en sleutelhangers, maar ook in speelgoed, tassen, kerstballen en kattenspeeltjes. Zelfs prijsjes op de kermis bevatten soms konijnenbont. Het is ook nog eens ontzettend goedkoop. In Nederlandse woonwinkels en op markten worden vaak hele konijnenvachten aangeboden die worden gebruikt ter decoratie. Uit intern onderzoek is gebleken dat het aannemelijk is dat de hele konijnenvachten restproducten zijn van de vleesindustrie.

Konijnenbont dat wordt gebruikt in kleding en accessoires lijkt over het algemeen niet van vleeskonijnen te komen, maar van bontkonijnen. Deze dieren worden speciaal gefokt voor hun vacht. Dit konijnenbont is daarom géén bijproduct van de vleesindustrie. Vleeskonijnen worden op jonge leeftijd geslacht. Hun vacht is dan nog niet genoeg ontwikkeld voor de bontindustrie. Voor konijnenbont worden oudere dieren gedood, van wie het vlees niet of nauwelijks gegeten wordt.

Europa
De bontindustrie is verboden in twintig Europese landen, waaronder Malta, Ierland, Estland, Frankrijk, Italië en meest recentelijk op 22 september 2023 in Litouwen. Er zijn ook politieke discussies over een verbod gaande in Roemenië, Zweden, Bulgarije en Polen. Nog eens twee landen (Zwitserland en Duitsland) hebben zulke strikte regels ingevoerd dat de pelsdierfokkerij feitelijk onmogelijk is en drie andere landen (Denemarken, Zweden, Hongarije) hebben maatregelen opgelegd die een einde hebben gemaakt aan de fokkerij van bepaalde soorten.

China is nog steeds de grootste bontproducent ter wereld. Polen is de grootste producent van nertsenbont in Europa. Litouwen, Griekenland, Finland en Spanje volgen daarna. Finland is de grootste producent van vossenbont in Europa en de tweede grootste ter wereld, na China. Finland en Polen zijn de EU-landen met het hoogste aantal bontfokkerijen. Finland en Polen zijn de enige landen in Europa waar het legaal is om wasbeerhonden te fokken, een uitheemse invasieve soort.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.