Bont voor Dieren

Onlangs hebben kledingmerken The North Face en Timberland belooft geen angorawol te gebruiken in hun collecties. En dat is maar goed ook, want voor hun wol worden angorakonijnen alles behalve zachtaardig behandeld. Angorakonijnen schreeuwen en kronkelen van pijn wanneer hun haren van hun lijf worden gerukt. Van de haren wordt wol gemaakt dat veel gebruikt wordt in de kledingindustrie. Het meeste angorawol, zo’n 90 procent, wordt geproduceerd in China, maar ook Frankrijk kent angorafokkerijen. In principe worden enkel de vrouwtjes gebruikt voor hun vacht. Mannetjes produceren minder wol en worden daarom na de geboorte gedood.

Stressvol bestaan
Het scheren van de vacht is zeer dieronvriendelijk. De konijnen worden aan hun pootjes vastgebonden, waardoor zij veel stress ervaren. Maar vaak worden de konijnen ook met de hand kaalgeplukt voor hun vacht, omdat er zo langere haren en dus meer wol kan worden verzameld. Dit plukken is zeer pijnlijk voor de konijnen. Undercover onderzoek van onze Franse partnerorganisatie One Voice liet zien dat de vacht er op hardhandige wijze helemaal wordt afgetrokken, terwijl de konijnen schreeuwen van de pijn. Dit proces wordt iedere drie maanden gedurende twee tot vijf jaar herhaald. Konijnen hebben een dunne huid, waardoor er tijdens het scheren en plukken vaak wonden ontstaan.

Wat jij kunt doen:
Heb jij nog een trui in je kast liggen gemaakt van angorawol maar voelt het niet prettig meer om deze aan te trekken? Doneer hem aan het plaatselijke asiel! Zo geef jij het goede voorbeeld door kleding gemaakt van angorawol niet meer te dragen, terwijl katten er heerlijk op zullen slapen.

Gelukkig hebben veel kledingmerken zoals C&A, HEMA, ZARA en H&M na het zien van de verschrikkelijke beelden besloten om geen producten meer met angorawol te verkopen. Desalniettemin zijn er nog steeds bedrijven die hun ogen sluiten voor dierenleed en willens en wetens producten met angorawol blijven verkopen. Heb je ergens angorawol in de winkel zien liggen en je wil de winkelier op de hoogte brengen van je bezwaar hiertegen? Je kunt daar onze voorbeeldbrief voor gebruiken.