Bont voor Dieren

6 oktober 2022 – Op 6 oktober waren we in Straatsburg om de bijeenkomst van de Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals bij te wonen. De bijeenkomst stond in het teken van een bontvrij Europa. De aanwezige Europarlementariërs, waaronder de Nederlandse Anja Hazekamp, spraken zich uit voor een verbod op het fokken van dieren voor hun vacht en de handel in bont en steunen het Europees burgerinitiatief voor een bontvrij Europa.

Het Europees burgerinitiatief, gelanceerd in mei 2022 en ondersteund door 80 NGO’s, wil een einde maken aan de wrede, onnodige en verspillende praktijk van de bontfokkerij en roept de Europese Commissie op om de productie en verkoop van bont in Europa te verbieden.

Sandra Schoenmakers, directeur bij Bont voor Dieren en lid van de Raad van Bestuur van de Fur Free Alliance: “Jaarlijks lijden miljoenen dieren op bontfokkerijen in de EU. Het is duidelijk dat certificeringsprogramma’s van de industrie niets doen om de ernstige welzijnsproblemen op bontfokkerijen op te lossen. Er bestaat geen humane manier om actieve roofdieren opgesloten te houden in bontfokkerijen. De enige manier om vooruit te komen is ervoor te zorgen dat er een definitief einde komt aan de bonthandel in Europa.”

Na de introductie door de voorzitter van de Intergroup, Tilly Metz, en een presentatie van een nieuw rapport over een bontvrij Europa door Eurogroup for Animals’ CEO Reineke Hameleers, werden scènes van de nieuwe documentaire SLAY vertoond. Deze documentaire, van de makers van de bekroonde documentaires Cowspiracy en What The Health, legt de duistere realiteit van de productie van bont bloot. Filmmaker Rebecca Capelli deelde haar ervaringen met greenwashing, verkeerde etikettering en extreme dierenmishandeling tijdens haar onderzoek: “Het lijden van dieren in de mode-industrie is in de vergetelheid geraakt, terwijl de huidenindustrie de planeet vernietigt en mensen schade berokkent. SLAY stelt het idee dat dierenhuiden slechts een stof zijn ter discussie en wil de ogen van mensen openen voor de duistere realiteit achter enkele van de meest gewilde huiden in de mode.”

Bo Algers, dierenarts en emeritus hoogleraar aan de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen, deelde daarna wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat de gedragsbehoeften van nertsen en vossen in de bontindustrie worden belemmerd. Dit leidt tot stereotiep gedrag, een indicatie van slecht welzijn en onderstimulatie. Hij merkte op dat het WelFur certificaat van de bontindustrie niet garandeert dat individuele dieren niet te lijden hebben onder slecht welzijn.

Johannes Rauch, de Oostenrijkse minister van Sociale Zaken, Volksgezondheid, Zorg en Consumentenbescherming, gaf vervolgens in een videoboodschap te kennen het Europees burgerinitiatief voor een bontvrij Europa te steunen. Eerder dit jaar diende Nederland al samen met Oostenrijk een nota in tijdens een bijeenkomst van de Raad van de Europese Unie (Landbouw en Visserij). Gesteund door België, Duitsland, Luxemburg en Slowakije, riepen zij de Europese Commissie op de mogelijkheid voor een verbod op de bontfokkerij in de EU te onderzoeken. De oproep om een einde te maken aan de bontfokkerij op grond van dierenwelzijn, volksgezondheid en ethische overwegingen, werd tijdens de beraadslagingen over dit document gesteund door in totaal twaalf lidstaten.

Als één miljoen EU-burgers het Europees burgerinitiatief ondertekenen, moet de Europese Commissie het onderwerp bespreken. Met jouw handtekening help je mee aan een bontvrij Europa. Op dit moment hebben we bijna een half miljoen handtekeningen. Heb jij al getekend?


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.