Bont voor Dieren

13 juli 2023 – Dat er in Nederland nog veel bont in omloop is, bewijst de opbrengst van de tweede bontinzamelweken. Dit jaar organiseerden we in samenwerking met kringloopwinkels Noppes, Rataplan, Wawollie en Emmaus Domstad de landelijke inzamelactie om Nederland weer een stukje meer bontvrij te maken. Na bijna vier weken voorlichting geven was het tijd om al het bont op te halen.

We kregen een bus mee in plaats van een caddy, want die was stukgegaan tijdens de storm. De inzameldag begon in Alkmaar. Een behulpzame medewerker van Rataplan begeleidde ons naar de zakken vol bontjassen en -mutsen van bruine nertsen en rexkonijnen. Bij vertrek richting Purmerend was al een goede bodem gelegd. Kringloopwinkel Noppes wond geen doekjes om het resultaat van de inzamelweken. Bij aankomst stond de bomvolle pallet triomfantelijk voor de ingang, zodat iedereen het succes van de actie kon aanschouwen. Stukken bont puilden uit door de tralies en er waren drie mensen nodig om de opbrengst in te laden. “Zo, dat is voorgoed uit het straatbeeld verdwenen!“, glimlachte marketingmedewerker Samia Goudemaine van Noppes.

Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “Het mooie aan de inzamelweken is dat je direct resultaat ziet. Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep om hun bont aan ons te doneren. Kun je nagaan hoeveel er nog bij mensen thuis aan de kapstok hangt. Vaak ook zonder dat ze het zelf doorhebben. Wat ons betreft is het belangrijk om deze oproep en voorlichting volgend jaar weer te herhalen. We zijn ontzettend blij met de samenwerking en natuurlijk hopen we dat nog meer kringloopwinkels dankzij deze actie ook kiezen voor een bontvrijbeleid.”

Zo ging Emmaus Domstad, onze derde stop, bontvrij naar aanleiding van de bontinzamelweken van vorig jaar. De hoeveelheid ingeleverd bont bleek hier mee te vallen. Terwijl we met het bont terugliepen naar onze bus vertelde de medewerker van de kringloopwinkel dat hij in zijn buurt ook niet vaak bont op straat ziet. Aangezien dat ook ons doel is, reden we tevreden richting Wawollie. Het is een van de eerste kringloopwinkels die zich had aangesloten bij de Bontvrijlijst. Bij binnenkomst stond een mannequin met bontjas naast een onmisbaar groot zwart bord met daarop in het roze en wit vermeld dat de wereld bontvrij moet zijn. Met de donatie van onder meer twee Canada Goose jassen met coyotebontkraag en de bontjas aan de mannequin, reden we terug richting ons kantoor. Het is maar goed dat we geen caddy hadden.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.