Bont voor Dieren

Elke bontkraag die er verkocht wordt, kost minstens één dier het leven. Soms zelfs meerdere dieren, want voor een grote bontkraag kunnen zelfs wel vier dieren zijn gebruikt. Alleen de rug worden verwerkt in een bontkraag, de rest wordt weggegooid. De drie meest voorkomende bontkragen zijn gemaakt van vachten van wasbeerhond, coyote en vos.

Wasbeerhond
Kragen van wasbeerhond zie je verreweg het meeste op straat. Het bont is te herkennen aan de bruine kleur en zwarte plukjes die uitsteken. Wasbeerhonden leven van nature gezamenlijk in het bos. In de bontindustrie worden ze in kleine draadstalen kooien gehouden, veelal in China en in Finland. Ze worden meestal gedood door middel van (anale) elektrocutie.

Coyote
Deze haarsoort is te herkennen aan de afwisselende haarlengte en de verschillende bruin- en grijstinten. Een coyote is familie van de hond en de wolf. Ze worden gevangen in het wild met pijnlijke wildklemmen. Uit wanhoop proberen ze weleens hun eigen poot door te bijten om los te komen. Soms duurt het dagen voordat de jager langskomt. Niet alleen coyotes, ook andere dieren kunnen slachtoffer worden door per ongeluk in de klemmen te stappen. De klemmen zijn zo gruwelijk, dat ze in heel Europa verboden zijn. Toch kunnen we in Nederland nog bont kopen van dieren die met deze klemmen zijn gevangen.

Vos
Vossenbont is te herkennen aan de gelijkmatige dikke haarstructuur. Het witte bont komt van de poolvos en de donkere kleuren vaak van de zilvervos. Vossenbont wordt ook vaak geverfd in verschillende kleuren. Vossen leven in de bontindustrie in kleine krappe kooien, waar ze van nature juist een groot leefgebied hebben en hard kunnen rennen. In de bontindustrie zijn ze erg gestrest en gefrustreerd omdat ze geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Na onze jarenlange acties kwam er in 2008 een verbod op het fokken van vossen voor bont in Nederland.

Nerts
Nertsenjassen en accessoires werden vooral vroeger gedragen, tegenwoordig zie je het nog wel eens tweedehands. Het bont is te herkennen aan de gladde, ruwe haarstructuur. Vaak in grijs, bruin, of wittinten. Nertsen zijn waterdieren, maar in de bontindustrie zitten ze opgesloten in kleine draadstalen kooien. Nertsen worden na negen maanden vergast. Doordat het waterdieren zijn en ze daardoor hun adem langer in kunnen houden, duurt de doodstrijd erg lang. In 2013 is besloten dat de pelsdierhouderij in Nederland moest gaan sluiten. Hiervoor gold een overgangstermijn voor het ombouwen of slopen van het bedrijf. Vanaf 2021 mogen er in Nederland officieel geen nertsen meer worden gefokt voor hun vacht. Dat zou officieel 2024 zijn, maar door de coronapandemie onder de nertsenfokkerijen zijn alle dieren vroegtijdig gedood.

Konijn
Dit bont zie je soms aan accessoires, of in de binnenkant van capuchons. Er bestaan bontkonijnen die enkel voor hun vacht worden gefokt. Er bestaan ook vleeskonijnen, maar hier wordt niet altijd de vacht van gebruikt. Sinds 2013 is het in Nederland verboden om konijnen enkel voor hun vacht te fokken.