Bont voor Dieren

Ben je op zoek naar een winterjas of accessoire met bont of heb je thuis een product met bont liggen? Het prijskaartje zegt niet altijd iets over de herkomst van het materiaal. Met onze bonttest kom je er snel achter of je te maken hebt met dierlijk- of imitatiebont.

Bekijk de kraag

Duw de haartjes opzij om bij de onderlaag te komen. Bij dierlijk bont zie je leer, de huid van het dier. Ook zie je vaak een pluizige onderlaag. Als je de haartjes van imitatiebont opzij duwt, zie je dat de onderlaag is gemaakt van gaas of stof.

Prik met een naald

Als je met een speld door het bont prikt, zal de speld bij imitatiebont gemakkelijk door de onderlaag glijden. Gaas en stof bieden namelijk geen weerstand. Bij dierlijk bont gaat de naald juist een stuk moeilijker door de onderlaag. Leer biedt namelijk wel weerstand, net als bij onze eigen huid.

Check het label

Kledingstukken waarin bont is verwerkt, moeten informatie over de herkomst van het bont in het etiket hebben. In het label moet staan: ‘bevat niet uit textiel bestaande delen van dierlijke oorsprong’. Deze labelingsvoorschriften worden lang niet altijd nageleefd. Let er dus goed op dat niet alle bontproducten juist zijn gelabeld.

Zoek op de bontvrijlijst

Zeker weten dat je bontvrij winkelt? Bekijk dan onze bontvrijlijst. De winkels op deze lijst hebben allemaal een officieel bontvrijbeleid. Bijna 1600 merken en winkelketens wereldwijd hebben het gebruik van het wrede dierenleed voorgoed afgezworen en hebben zich uitgesproken voor een bontvrije wereld.

Twijfel je nog na deze testen? Niet kopen, niet aantrekken!