Bont voor Dieren

Van nature is de Chinchilla een vriendelijk dier, maar in gevangenschap is het angstig of agressief. Dit uit zich onder andere in het toebrengen van verminkingen aan zichzelf of aan soortgenoten. Zelfs kannibalisme komt voor, waarbij moeders hun kroost opeten. De jongensterfte loopt op tot boven de 25%.

In 1998 heeft de minister van Landbouw een verbod op het fokken van chinchilla’s ingesteld. Er waren op dat moment zeven professionele chinchillafokkerijen in ons land en diverse ‘hobby’-matige fokkerijen. Bont voor Dieren heeft jarenlang campagne gevoerd en gelobbyd voor dit verbod.

Bij dit verbod gold een overgangstermijn. Dit betekende dat chinchillafokkers nog tot 1 april 2008 door mochten gaan met het fokken van chinchilla’s. In deze overgangsperiode mochten bestaande fokkers hun bedrijf niet uitbreiden en er mochten ook geen nieuwe chinchillafokkerijen worden opgezet.

In Nederland zijn er gelukkig geen chinchillafokkerijen meer. In andere landen, zoals China en Rusland, komt het fokken en doden van chinchilla’s voor hun vacht nog wel voor. Het bont van deze dieren mag in Nederland gewoon verkocht worden! Daar is Bont voor Dieren uiteraard op tegen. Wij zetten ons dan ook in voor een handelsverbod op chinchillabont, zodat het hier niet meer in de winkels ligt.

Ook in Hongarije zijn er nog bontfokkerijen en onze Hongaarse partner binnen de Fur Free Alliance voert daar campagne voor een verbod op de bontfok. Dankzij hun acties kon er recent nog een fokboerderij met 500 chinchillas worden opgedoekt. Bekijk hier de beelden van hun onderzoek.

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.