Bont voor Dieren

Bontkonijnen leven in kleine kooien. Vrouwtjes worden twee weken na een bevalling weer zwanger gemaakt. Na zes maanden worden de konijnen gedood. In het wild kunnen konijnen maximaal negen jaar worden.

Er wordt geschat dat wereldwijd ruim één miljard konijnvachten per jaar worden geproduceerd. Ook in Europa worden konijnen voor hun bont gefokt; daarnaast is China een belangrijke leverancier van konijnenbont. Konijnenbont is vaak goedkoper dan andere bontsoorten en wordt daardoor door ontwerpers gebruikt.

Bontkonijnen

Konijnenbont is géén bijproduct van vleeskonijnen. Vleeskonijnen worden op jonge leeftijd geslacht wanneer hun vacht nog niet genoeg ontwikkeld is voor de bontindustrie. Voor konijnenbont worden oudere konijnen gedood, van wie het vlees niet of nauwelijks gegeten wordt. Bovendien wordt voor het bont ook andere konijnenrassen gebruikt, bijvoorbeeld de Rex. De Rex is gefokt omdat het een veel steviger haarinplant heeft dan de konijnen die in de konijnenvleesindustrie worden gebruikt.

Angorakonijnen

Naast bontkonijnen zijn angorakonijnen ook slachtoffers van de kledingindustrie. Deze konijnen hebben door een mutatie een uitzonderlijk lange vacht. De vacht blijft groeien en in het wild zouden deze konijnen niet kunnen overleven. Het angorakonijn wordt dan ook gefokt voor angorawol dat veel gebruikt wordt in de kledingindustrie. Het meeste angorawol, zo’n 90 procent, wordt geproduceerd in China. In principe worden enkel de vrouwtjes gebruikt voor hun vacht. Mannetjes produceren minder wol en worden daarom na de geboorte gedood. Het scheren van de vacht is zeer dieronvriendelijk. De konijnen worden aan hun poten gebonden en levend kaalgeplukt. Undercover onderzoek liet zien dat de vacht er op hardhandige wijze helemaal wordt afgetrokken terwijl de konijnen schreeuwen van de pijn. Dit proces worden iedere drie maanden gedurende twee tot vijf jaar herhaald. De konijnen slijten hun jaren in kooien zonder goede ondergrond. Heb je ergens angorawol in de winkel zien liggen en je wil de winkelier op de hoogte brengen van je bezwaar hiertegen? Je kunt daar onze voorbeeldbrief voor gebruiken.

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.