Bont voor Dieren

Het is op 26 november wereldwijd Fur Free Friday! We vieren op deze dag dat zowel consumenten als modemerken bewust kiezen voor garderobes en collecties zonder martelmode. Maar ondertussen vergeten we niet dat er jaarlijks nog miljoenen dieren worden gedood voor hun vacht. Met onze pop-up modeshow vragen we als nooit tevoren aandacht voor de horror van de bontindustrie. 

We hadden de Dam in Amsterdam omgetoverd tot een ware fashion show voor een krachtig bontvrij statement. Er lag een catwalk met daarop geprepareerde vegen en druppels nepbloed. Modellen liepen gehuld in hun jassen met bont over de catwalk op uptempo muziek. In hun handen hadden zij bontkragen die bloedvegen over de witte loper sleepten. Toeschouwers keken aangeslagen naar het tafereel en filmden de actie om hun bewustwording te delen op social media.

Met het motto ‘If you stop buying. We stop dying!’ gingen onze vrijwilligers na afloop van de show het gesprek aan met het publiek om voorlichting te geven. Op de achtergrond kermde het geluid van bontdieren in nood door onze speakers.  

Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “Wij hebben bewust gekozen voor een bloederige confrontatie. De bontindustrie is geen rozengeur en maneschijn, maar extreem dierenleed waar een schaamkraag uit voorkomt. Dit weten modemerken dondersgoed, maar toch blijven er nog genoeg doorgaan met de verkoop van bont. Onze actie laat de consument zien dat zij het verschil kunnen maken door geen bont aan te schaffen. Als de consument niet koopt, stort de markt in.” 

Elke winter vult het straatbeeld zich weer met jassen met bontkragen van wasbeerhonden, vossen en coyotes en mutsen met pompons van konijn. Sinds 2021 mogen dieren in Nederland niet meer worden gefokt voor hun vacht, maar bont mag hier nog wel worden geïmporteerd en verkocht. Ontzettend krom en voor ons de reden om zoveel mogelijk actie te voeren op straat.