Bont voor Dieren

Bont voor Dieren strijdt al sinds haar oprichting in 1986 tegen de jaarlijkse zeehondenjacht in Canada. In 35 jaar tijd zijn er maar liefst 4.665.728 zeehonden gedood voor hun vacht. Onze internationale strijd samen met andere organisaties heeft al geleid tot een importverbod van commercieel verkregen zeehondenbont in 35 landen. De jacht is mede dankzij dit importverbod met ruim 80% afgenomen, maar nog altijd worden er ieder jaar tienduizenden pups van twee weken oud doodgeknuppeld voor hun vacht.

Jagers gaan met ‘hakapiks’ (knuppels met scherpe haken) het ijs op en knuppelen de dieren neer. Veel zeehonden zijn niet in één keer dood en worden vervolgens met een haak aan boord gesleept en daar levend gevild. Dieren die weten gewond weten te ontsnappen, verdrinken in het water of sterven op het ijs.

Actie tegen de jacht in 2021
Bont voor Dieren heeft op maandag 3 mei maar liefst 13.876 handtekeningen tegen de zeehondenjacht naar de Canadese ambassade in Den Haag gebracht. Deze verschrikkelijke jacht begon dit jaar weer op donderdag 8 april. In totaal zijn 26.389 weerloze pups doodgeknuppeld voor hun vacht.

Vanwege de coronamaatregelen konden wij de petitie niet persoonlijk overhandigen. Daarom is ervoor gekozen deze op locatie in de brievenbus te doen. Net als voorgaande jaren zal de petitie worden opgestuurd naar de Canadese premier Justin Trudeau. Wij hebben ook een brief bijgevoegd waarin wij oproepen de jacht voorgoed te stoppen. Daarnaast vragen we de overheid subsidies die nu naar de jacht gaan, te investeren in diervriendelijke alternatieven als inkomstenbron en voor bijvoorbeeld het verwijderen van vissersmateriaal dat massaal de zeeën vervuilt.

Ook het ijs verslechtert in rap tempo vanwege opwarming van de aarde. Veel moederdieren aborteren hierdoor hun zwangerschap. In combinatie met het jagen op de dieren kan dit een negatief effect hebben op deze steeds meer kwetsbaar wordende populatie. Des te meer reden om de jacht voorgoed te stoppen.

Na een jaar zonder jacht mochten er dit jaar toch weer jagers het ijs op. Hoewel er maximaal 400.000 pups gedood mochten worden, is het totaal aantal gedode dieren dit jaar onder de 30.000 gebleven. Mede vanwege het importverbod op zeehondenbont in 35 landen is de vraag naar zeehondenbont ingestort en zijn er veel minder jagers dan voorheen. De jacht levert nauwelijks nog iets op en alternatieven als zeehondentoerisme zijn financieel veel aantrekkelijker, toch blijft de Canadese regering het bloedvergieten toestaan en dus zelfs subsidiëren.

Sandra Schoenmakers, directeur Bont voor Dieren: “Het aantal handtekeningen dat dit jaar onder onze oproep is gezet laat zien hoeveel mensen deze jacht verafschuwen. Jong en oud heeft massaal van zich laten horen. Zowel online, op social media als tijdens onze straatactie tegen de jacht in Rotterdam. Het is een lange adem, maar wij zijn ervan overtuigd dat actie blijven voeren ervoor zorgt dat we uiteindelijk ons doel bereiken. Het is van het grootste belang om ook voor de 26.389 zeehonden op te komen die afgelopen weken zijn gedood. De jacht is met 83% afgenomen. Wij strijden door tot de volle 100%.”

Extra informatie over de jacht
De jaarlijkse zeehondenjacht in Newfoundland start altijd begin april. De jongen zijn dan ongeveer twee weken oud en mogen vanaf dat moment worden bejaagd. De zeehondenjacht in Canada duurt twee tot drie weken. Daarna begint de zeehondenkolonie aan hun trek naar het noorden van het land, waar de jagers gelukkig niet meer bij de zeehonden kunnen komen.