Bont voor Dieren

11 juni 2020 – Tienduizenden nertsen zijn de afgelopen week vanwege coronabesmettingen vergast op nertsenfokkerijen in Limburg en Brabant. Het doden van nertsen op deze manier veroorzaakt pijn, angst, spanning en andere vormen van lijden. De dieren worden vergast met CO-gas. De nertsen happen naar adem, om langzaam aan de verstikkingsdood te sterven.

Vergassing is als methode om nertsen te doden toegestaan bij gebruik van een hoge dosis koolstofdioxide (meer dan 30%) of pure koolmonoxide. Bij een juiste concentratie van het gas ervaren de dieren een branderig gevoel, irritatie in de neus en ogen en een gevoel van verstikking dat langere tijd aanhoudt.

Gedurende een tiental minuten worden de nertsen blootgesteld aan het gas in de kist. De doodstrijd van de dieren is zwaar. Het ademhalingsstelsel van nertsen is van nature uitgerust om onder water te zwemmen zonder hinder te ondervinden van zuurstoftekort. Nertsen kunnen geruime tijd hun adem inhouden, daardoor duurt het lang voordat ze in een gaskist buiten bewustzijn raken.

De houten binnenwanden van gebruikte gaskisten zijn overdekt met krassen van nertsennagels. Dit bewijst dat dieren tot hun laatste snik wanhopig en in paniek gevochten hebben om te ontsnappen aan een wrede dood.

In 2012 werd onderstaande video gemaakt om een impressie te geven van de verstikkingsdood.

Als de nertsen zijn vergast, worden zij afgevoerd naar kadaververwerker Rendac in Son. Omdat er sprake is van een besmettelijke dierziekte, heeft Minister Schouten besloten dat de dieren gedood en vernietigd moeten worden. Op deze manier wordt geprobeerd de verspreiding van Covid-19 te voorkomen.

Het leven en de doodsstrijd van deze nertsen is afschuwelijk geweest. We eisen dat de geruimde fokkerijen voorgoed gesloten blijven en dat alle nertsenfokkerijen vroegtijdig gesloten worden! Help mee een verstuur onze protestmail naar Minister Schouten.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.