Bont voor Dieren

Canada Goose is een Canadees merk dat momenteel erg populair aan het worden is in Nederland. Helaas maakt dit merk gebruik van echt coyote bont dat gevangen wordt met wildklemmen (traps).

Wildklem
Zodra een dier in de klem trapt, slaan twee metalen beugels met grote kracht dicht. Een sterke veer zorgt ervoor dat de klem strak gesloten blijft. Het dier kan niet meer ontkomen. Totaal in paniek door de pijn en angst probeert hij dat meestal toch. En soms lukt het. Pezen en spieren scheuren daarbij letterlijk af. In sommige gevallen verliest het dier zelfs een poot en slaat zwaar verminkt op de vlucht. Verder is het soms dagen wachten tot de pelsjager het dier doodslaat op het hoofd, want zo wordt de vacht het minst beschadigd.

Verbod in Europa
In Europa begon in de jaren zeventig en tachtig het protest tegen het gebruik van de wildklem. Steeds luider werd de roep om een verbod. Deze gruwelijke klem was immers verantwoordelijk voor veel dierenleed. Bovendien bedreigde de wildklem veel beschermde diersoorten met uitsterven. In 1991 namen de Europese regeringen het protest eindelijk serieus. Er werd een wet aangenomen die het gebruik van de wildklem in de Europese Gemeenschap verbiedt. Maar helaas mag het bont dat verkregen is door wildklemmen nog steeds in Europa verkocht worden.

Niet effectief
Canada, Amerika en Rusland zijn de belangrijkste landen die op grote schaal op pelsdieren jagen met wildklemmen. Zij hebben vanaf het begin geprobeerd wetgeving te torpederen. Jaarlijks worden in deze landen vijf miljoen pelsdieren slachtoffer van de wildklem. Driekwart van dit bont wordt in Europa verkocht. De Europese Commissie en de Europese lidstaten zijn enorm onder druk gezet. Daardoor is slechts een gedeelte van de nieuwe wet van kracht geworden. De wildklem is sinds januari 1995 inderdaad in de hele Europese Unie verboden. Maar het importverbod op klembont is getorpedeerd. Bont dat met wildklemmen is verkregen kan tot op de dag van vandaag gewoon in Europa worden verkocht. Ook in Nederland…

Canada Goose

Het Canadese merk Canada Goose rationaliseert op hun website: http://www.canada-goose.com/fur-policy/

“We use Coyote fur for functional purposes. Our jackets are, and always have been used in the coldest places on earth.”

Er zijn natuurlijk ook warme bontvrije alternatieven, maar Canada Goose verklaart verder:

“More importantly, we take pride in the fact that by supporting this sustainable industry we are also supporting the native Canadian communities of the North and their centuries-old ways of life that are now being threatened… Many anti-fur advocacy groups fail to take into account the environmental impact of the production of synthetic fur. The chemical by-products of this production process have the potential to do more harm to the environment than the use of the fur from animals that are hunted as part of an ancient way of life that balances the needs of people and wildlife.”

Echt bont, dat altijd met chemicaliën moet worden behandeld, is vervuilender dan imitatie bont. Ook is het met wildklemmen vangen van coyotes niet de manier om de stand op peil te houden. Onderzoekers hebben aangetoond dat het drastisch verminderen van de populatie een averechts effect heeft; de coyotes planten zich juist sneller voort. Voor meer informatie kijk op http://furbearerdefenders.com/campaigns/trapping-cruelty/coexisting-wildlife

Canada Goose:
..” we hope to promote the kind of transparency and context that will inform a reasoned discussion..”

Voor echte transparantie zou Canada Goose onderstaand filmpje op hun website moeten tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *