Bont voor Dieren

Dons is de onderste fijne verenlaag van vogels. Het dons van ganzen en eenden wordt gebruikt als isolerend materiaal in jassen, kussens en slaapzakken. Voor het vullen van één kussen wordt het dons van tientallen ganzen en eenden gebruikt.

Vergelijkbaar met het uittrekken van je eigen haar
Dons kan op twee verschillende manieren zijn verkregen. Enerzijds wordt het dons van ganzen (en eenden) gebruikt die geslacht zijn voor het vlees. Het dons wordt na het doden van de vogels verwijderd. De tweede methode is het levend plukken. Één keer per jaar zijn ganzen in de rui en wisselen ze van verenkleed. Tijdens de rui zitten de veren los en kunnen ze relatief makkelijk geplukt worden. In de praktijk worden ganzen vaak geplukt wanneer ze niet in de rui zijn. Dit is erg pijnlijk en te vergelijken met het uittrekken van je haar. 

Het levend plukken kan ernstige verwondingen en stress opleveren en is daarom zeer dieronvriendelijk. De verwondingen variëren van beschadigde haarzakjes tot grote scheuren in de huid en vleeswonden die moeten worden gehecht. Dit gebeurt altijd zonder verdoving en zonder tussenkomst van een dierenarts.

Het is uiteraard veel lucratiever om een gans of eend levend te plukken in plaats van te wachten totdat het dier geslacht is. Ganzen en eenden kunnen namelijk wel vier tot vijf keer levend geplukt worden.

Wil je echter zeker weten dat je geen dekbed, slaapzak of jas koopt met dierenleed? Kies dan voor producten met een synthetische vulling of een natuurlijke, zoals bamboe, boekweit of kapok.

DOCUMENTAIRE

In 2009 vertoonde Panorama/Canvas een uitgebreide en schokkende Zweedse documentaire over de misstanden in de dons producerende bedrijven, zowel in Hongarije als in China. Dit is deel 1 van de documentaire (Let op! De beelden in deze reportages zijn schokkend.).

Hier zijn de overige delen te zien: deel 2deel 3deel 4deel 5.
Uit deze documentaire blijkt dat het voor de consument onmogelijk is om er achter te komen of de ganzen levend zijn geplukt of pas na de slacht. Leveranciers van donsproducten zijn uiterst terughoudend met het geven van informatie over de herkomst van het dons en pas na te zijn geconfronteerd met de feiten zijn zij soms bereid om aandacht aan de misstanden te gaan schenken. Zo ontdekte Panorama dat onder ander bij de Scandinavische giganten Ikea, Fjällräven en Jysk dons wordt gebruikt dat ongetwijfeld van levend plukken afkomstig is, terwijl de bedrijven op hun website vermelden dat zij alleen verantwoord dons gebruiken. Zij verschuilen zich er echter achter dat zij dat zelf niet kunnen controleren.

De informatie op deze pagina is mede afkomstig van Animals Today en bewerkt door Bont voor Dieren.