Bont voor Dieren

1 januari 2022 – We hebben jaar achter de rug met veel successen voor de dieren in de bontindustrie. Maar we zijn nog lang niet klaar met ons werk. We gaan een jaar tegemoet vol nieuwe mogelijkheden en kansen! Het team van Bont voor Dieren wenst iedereen een heel mooi en gelukkig 2022. 

Na onze jarenlange inspanningen sloten de nertsenhouderijen in Nederland in januari 2021 voorgoed hun deuren. De kooien zijn en blijven sindsdien leeg. Vele merken zoals Canada Goose en Moose Knuckles maakten de omslag naar een bontvrijbeleid. Verschillende Nederlandse retailers tekenden onze bontvrijverklaring, waaronder drogisterijketen het Kruidvat.

Maar we zijn nog lang niet klaar met ons werk. Sinds onze oprichting strijden we al tegen de zeehondenjacht in Canada. Daar gaan we mee door tot het voorbij is. In China lijden wasbeerhonden en konijnen nog steeds een vreselijk leven om te worden gedood voor bontkragen, pompons en sleutelhangers. In steeds meer landen is een bontfokverbod aanstaande, zoals in Frankrijk, België, Italië en Estland. Maar nertsen en vossen mogen in een aantal landen in Europa nog steeds worden gehouden, daarom werken we samen met onze zusterorganisaties in de Fur Free Alliance aan een Europees bontfokverbod.

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen informeren over de gruwelijkheden in de bontindustrie, is zichtbaarheid op sociale media en op straat belangrijk. In 2021 hadden we daarvoor weer een aantal opvallende acties, verspreid over het land: in Rotterdam een stilteprotest tegen de zeehondenjacht, de tentoonstelling Furrealisme in Amsterdam, Amersfoort en Zwolle, een protestactie bij Skihut in Scheveningen, een modeshow op de Amsterdamse Dam en de Te Bont politie in Utrecht en Volendam.

We zijn een burgerinitiatief gestart voor een bontimportverbod in Nederland. Als bont niet meer te koop is, neemt de vraag af en wordt het fokken van deze mooie dieren steeds minder lucratief. We hebben 40.000 handtekeningen nodig. Andere landen gingen ons al voor. In Israël is in 2021 een bontverkoopverbod ingesteld voor de mode-industrie, net zoals de afgelopen jaren in verschillende staten en steden in de Verenigde Staten.

Al deze mooie, belangrijke en succesvolle campagnes hebben we kunnen doen door de steun van onze achterban. Het team van Bont voor Dieren wenst iedereen een heel mooi en gelukkig 2022. Samen op naar een bontvrije wereld!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.