Bont voor Dieren

19 januari 2023 – Vandaag brengen Oikeutta eläimille en Humane Society International schokkende beelden naar buiten van Finse bontfokkerijen. De dieren hebben geïnfecteerde ogen en oren, gewonde en bebloede staarten en misvormde poten. De beelden tonen ook zwaarlijvige vossen met enorme huidplooien als gevolg van selectief fokken en babyvossen die hun dode broers en zussen opeten.

De beelden leggen het lijden van dieren voor mode bloot, zelfs in een land als Finland waar de bonthandel er trots op is dat bijna 100% van de vossenbontfokkerijen gecertificeerd is door SAGA Furs. Het keurmerk belooft ‘het hoogste niveau van dierenwelzijn’, maar de gedocumenteerde gruwelijke omstandigheden laten een ander verhaal zien. Vossenbont uit Finland wordt gebruikt door merken als Fendi, Yves Salomon, Woolrich, Ermanno Scervino en Max Mara.

De onthulling komt op een moment dat meer dan 1,3 miljoen EU-burgers tot dusverre het Europese burgerinitiatief Fur Free Europe hebben ondertekend, waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen het fokken van bontdieren en de verkoop van bont in de EU te verbieden.

De Finse dierengroep Oikeutta eläimille filmde tussen juni en november 2022 zes willekeurig gekozen fokkerijen in de regio Ostrobothnia in het westen van Finland. Kristo Muurimaa van OE zegt: “De meerderheid van de Finnen wil een verbod op het houden van dieren in kale kooien alleen voor hun vacht, maar onze politici zijn er niet in geslaagd een einde te maken aan de wreedheid. Een EU-breed verbod zou ook de dieren in andere lidstaten helpen, waar geldzucht belangrijker is dan dierenwelzijn.”

Het is volkomen onaanvaardbaar dat miljoenen dieren in heel Europa vreselijk lijden voor de mode. Zoals deze beelden van zogenaamde fokkerijen met hoge welzijnsstandaarden in Finland duidelijk laten zien, lijden deze dieren een ellendig leven in kleine kooien. De omstandigheden in bontfokkerijen zijn zo grimmig dat de meeste consumenten niets met bont te maken willen hebben, zoals blijkt uit de enorme steun voor ons Europees burgerinitiatief om de bontfokkerij en -handel in de hele EU te verbieden. Veertien EU-lidstaten lopen al voorop met een verbod op de bontfokkerij. Slechts een klein aantal landen, waaronder Finland, staat deze praktijk nog toe. Het is nu tijd voor een Europees verbod om deze wrede handel voor eens en altijd naar de geschiedenisboeken te verwijzen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.