Ga naar de inhoud

Bontdieren

Voor elke bontkraag wordt minstens één weerloos dier gedood. De schrijnende realiteit is dat er jaarlijks miljoenen vossen, wasbeerhonden, nertsen en konijnen op wrede wijze worden gefokt en gedood voor hun vacht. Niet alleen dure merken, maar juist ook merkloze jassen kunnen dierlijk bont bevatten. Twijfel je of een bontkraag van dierlijk bont is gemaakt? Koop het dan niet!

Wasbeerhond

Kragen van wasbeerhond zie je verreweg het meeste op straat. Het bont is te herkennen aan de bruine kleur en zwarte plukjes die uitsteken. Wasbeerhonden leven van nature gezamenlijk in het bos. In de bontindustrie worden ze in kleine draadstalen kooien gehouden, veelal in China en in Finland. Ze worden meestal gedood door middel van (anale) elektrocutie of ze worden doodgeslagen.

Coyote

Deze haarsoort is te herkennen aan de afwisselende haarlengte en de verschillende bruin- en grijstinten. Een coyote is familie van de hond en de wolf. Ze worden gevangen in het wild met pijnlijke wildklemmen. Uit wanhoop proberen ze weleens hun eigen poot door te bijten om los te komen. Soms duurt het dagen voordat de jager langskomt. Niet alleen coyotes, ook andere dieren kunnen slachtoffer worden door per ongeluk in de klemmen te stappen. De klemmen die worden gebruikt zijn zo gruwelijk, dat ze in heel Europa verboden zijn. Toch kunnen we in Nederland nog bont kopen van dieren die met deze klemmen zijn gevangen.

Vos

Vossenbont is te herkennen aan de gelijkmatige dikke haarstructuur. Het witte bont komt van de poolvos en de donkere kleuren vaak van de zilvervos. Vossenbont wordt ook vaak geverfd in verschillende kleuren. Vossen leven in de bontindustrie in kleine krappe kooien, terwijl ze van nature juist een groot leefgebied hebben en hard kunnen en willen rennen. In de bontindustrie zijn ze erg gestrest en gefrustreerd, omdat ze geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Daarom doen ze zichzelf vaak pijn. Na onze jarenlange acties kwam er in 2008 een verbod op het fokken van vossen voor bont in Nederland.

Nerts

Nertsenjassen en -accessoires werden vooral vroeger gedragen, tegenwoordig zie je het nog wel eens tweedehands. Het bont is te herkennen aan de gladde, ruwe haarstructuur. Vaak in grijs-, bruin-, of wittinten. Nertsen zijn waterdieren, maar in de bontindustrie zitten ze opgesloten in kleine draadstalen kooien. Ze zullen nooit kunnen zwemmen. Nertsen worden na negen maanden vergast. De doodstrijd duurt erg lang, want ze kunnen van nature heel lang hun adem inhouden. In 2013 is gelukkig besloten dat de pelsdierhouderij in Nederland moest stoppen. Na een overgangstermijn is de laatste fokkerij sinds 8 januari 2021 gesloten.

Konijn

Dit bont wordt veel gebruikt voor accessoires zoals sleutelhangers en pompons aan mutsen. Ook jassen kunnen konijnenbont bevatten. Dit zit dan meestal aan de binnenkant van de capuchon. Er bestaan bontkonijnen die enkel voor hun vacht worden gefokt. Er bestaan ook vleeskonijnen, maar hier wordt niet altijd de vacht van gebruikt. Sinds 2013 is het in Nederland verboden om konijnen enkel voor hun vacht te fokken.

Delen via:

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

Imitatiebont

Nertsenbont

Vos