Ga naar de inhoud

Rode lynx

Het zeldzame bont van rode lynxen is helaas een erg gewild luxe-item in de modewereld. Rode Lynxen worden niet gefokt, maar door middel van wildklemmen gevangen genomen en gedood voor hun vacht.

Rode lynxen (Lynx rufus) behoren tot de katachtige roofdieren en dan wel tot de groep kleine katten. De rode lynx is kleiner dan de lynx en heeft een kort staartje. In Amerika noemen mensen hem daarom Bobcat: kat met een afgeknipte staart. De kleur van de vacht is roodbruin met een witte onderkant. Over het gehele lichaam zitten vlekken die donker van kleur zijn. De vlekken gaan in het gezicht en op de bovenbenen over in strepen.

In bijna geheel Noord-Amerika als in het zuiden van Canada en het noorden van Mexico komt de rode lynx voor. Ze leven solitair in bossen, moerassen en woestijnachtige gebieden. Aan soortgenoten maakt hij zijn aanwezigheid op allerlei manieren duidelijk. Zo markeert hij met urine, ontlasting en ook met krabsporen. Het thuisgebied van één mannetje overlapt met dat van meerdere vrouwtjes. Ze eten voornamelijk konijnen en hazen, maar muizen, vogels, of mollen staan soms ook op het menu.

Bontindustrie

Het zeldzame bont van rode lynxen is helaas een erg gewild luxe-item in de modewereld, met name in China, Rusland en Europa. Met de mooie vachten zijn zeer hoge bedragen te verdienen, waardoor de handel in lynxenbont lucratief kan zijn. Een jas van lynxenbont kan in waarde oplopen tot ongeveer 150.000 dollar. Om aan deze grote vraag te voldoen worden er jaarlijks zo’n 50.000 lynxen op gruwelijke wijze met wildklemmen gedood in de Verenigde Staten.

Wrede wildklemmen
Rode Lynxen worden niet gefokt, maar door middel van wildklemmen gevangen genomen en gedood voor hun vacht. Wildklemmen zijn barbaarse instrumenten om dieren mee te vangen. De dieren zitten vaak een aantal dagen met hun poot vast in de klem voordat de jager ze komt doden. Om de vacht in goede staat te houden worden de lynxen op een zeer dieronvriendelijke wijze gedood, vaak door wurging met een metalen draad. Voordat ze worden gevonden voeren de dieren een uitputtende doodstrijd. Regelmatig zijn de dieren al uitgedroogd, verhongerd of omgekomen door uitputting wanneer de jager komt. Ook komt het veel voor dat de dieren van de paniek om los te komen spieren of pezen afscheuren of zelfs afbijten. Daarnaast selecteert een wildklem zijn slachtoffer niet. Veel dieren zijn daardoor ‘per ongeluk’ slachtoffer van de klemmen waaronder honden, katten, eekhoorns en roofvogels en zelfs beschermde diersoorten.

Regelgeving

Vanwege het extreme dierenleed dat wordt veroorzaakt door wildklemmen die in de VS en Canada worden gebruikt geldt er in 80 landen een verbod op het gebruik van deze klemmen. In Amerika zijn jagers tevens niet verplicht om elke 24 uur de val te controleren. Sinds de jaren ‘90 zijn de wildklemmen ook in Europa verboden. Wel mag bont dat met deze wrede methode verkregen is op de Europese markt verkocht worden.

Delen via:

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

Imitatiebont

Nertsenbont

Vos