Landelijke terugstuuractie bont in speelgoed

8 augustus 2020 – Bont voor Dieren start vandaag een landelijke terugstuuractie voor speelgoed waar bont in is verwerkt. De afgelopen maanden hebben wij dankzij oplettende volgers ontdekt dat in onder andere een boerderijpuzzel en een kleipop bont was gebruikt van marter en konijn. De Nederlandse fabrikant van de kleipopspeelgoedfabrikant TM Essentials, heeft na contact direct besloten een streng bontvrijbeleid te hanteren.  

Bont voor Dieren vraagt met klem aan alle Nederlandse huishoudens om speelgoed voor kinderen te controleren op bont. Wordt dit aangetroffen, dan ontvangen wij graag het betreffende artikel. Wij nemen vervolgens contact op met de fabrikant. Wij hopen dat er veel aandacht voor onze actie is. De hedendaagse invloed van de bontindustrie is namelijk nog altijd immens. Directeur Sandra Schoenmakers: Kinderen aaien het ene moment hun geliefde huisdier om vervolgens te spelen met een dier dat onder erbarmelijke omstandigheden heeft geleefd en op een vreselijke wijze aan zijn eind is gekomen. Hoe meer fabrikanten dankzij deze actie bontvrij gaan, des te sterker wordt onze strijd richting een bontvrij Nederland. 

TM Essentials direct bontvrij
Speelgoedfabrikant TM Essentials was in de veronderstelling dat het plukje bont op hun ‘Foam Dough Monster’ synthetisch was. Geschrokken reageerden zij dat het bont niet ingekocht was als zij hadden geweten dat het om marterhaar ging (nerts is een marterachtige). Zij hebben hun leverancier verzocht geen echt bont meer te gebruiken in hun producten. De bontvrijverklaring ontving Bont voor Dieren dezelfde middag nog. Dat is hoopvol nieuws in de strijd om ook andere fabrikanten bontvrij te krijgen. 

Het is erg belangrijk dat Nederlandse huishoudens weten dat zij mogelijk ongewild in het bezit zijn van dierenleed. Bont zit in ontzettend veel producten verwerkt, terwijl nog altijd veel mensen in de veronderstelling zijn dat bont iets van de jaren 80 is. Nertsen, wasbeerhonden, konijnen, vossen en coyotes; het is een greep uit het aantal dieren dat wordt verwerkt tot bontkraag, sleutelhanger, wimpers, armband en in dit geval zelfs tot speelgoed. Bont is tegenwoordig vaak heel goedkoop. Dat is een andere reden waarom men niet verwacht dat een vacht echt is. Er valt nog ontzettend veel terrein te winnen op het gebied van voorlichting. 

Bont is giftig
Bont zorgt niet alleen voor veel dierenleed, maar het is ook nog eens zeer slecht voor het milieu én kan grote hoeveelheden schadelijk stoffen bevatten. Bont voor Dieren heeft in het verleden samen met het consumentenprogramma KASSA de bontkragen aan kinderjassen laten testen op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. De uitslag was schokkend. Het bont bleek grote hoeveelheden formaldehyde (meer dan dat de speelgoedrichtlijn voorschrijft) en ethoxylaten te bevatten.

Internationaal aandacht
Ook internationaal krijgt de terugstuuractie aandacht. De puzzel die is opgestuurd naar Bont voor Dieren komt uit Frankrijk. Onze Franse zusterorganisatie One Voice heeft overlegd met de fabrikant. Daaruit bleek dat deze puzzel uit een oude collectie komt. Inmiddels is Djeco helemaal bontvrij! Zij staan volledig achter onze waarden.

Denk jij dat je speelgoed met bont in huis hebt? Neem dan contact op via info@bontvoordieren.nl of stuur het product op naar: 

Stichting Bont voor Dieren
Panamalaan 110
1019 AZ Amsterdam 


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

3 mei 2024 - Wordt de volgende wereldwijde pandemie veroorzaakt door de bontindustrie? Wetenschappers maken zich ernstige zorgen over de mogelijke verspreiding van zoönotische ziekten door het grote aantal bontfokkerijen
2 mei 2024 - Om aandacht te vestigen op de Europese verkiezingen en om iedereen te overtuigen om op partijen te stemmen die voor een bontvrij Europa zijn, organiseren we
1 mei 2024 - Alix the Label is nu Fur Free Retailer! Het Nederlandse modemerk sluit aan bij de gestaag groeiende lijst van designers en winkelketens die zich officieel uitspreken